Hercegovački Alcatraz trebao bi biti gotov do početka 2023.

4288

Kazneno-popravni zavod (KPZ) Mostar bi najkasnije do početka 2023. godine svoju adresu iz Šantićeve ulice mogao zamijeniti onom u prigradskom naselju Jasenica, gdje se uvelike privode kraju radovi na izgradnji novog objekta.

Kako je Avazu potvrđeno iz Uprave KPZ-a Mostar, koncem ljeta, nakon godišnjih odmora, bit će raspisan natječaj za treću, odnosno posljednju fazu radova na novom objektu tešku skoro pet milijuna KM.

Kako je rečeno, planirano je da radovi, u okviru treće i najzahtjevnije faze, budu okončani za 12 mjeseci, a u Upravi se nadaju da ovaj posljednji dio izgradnje neće kočiti zavrzlame u vezi s natječajnom procedurom, kao što je to bio slučaj s prethodnom fazom, te da će ovaj projekt, čija je gradnja počela prije više od desetljeća, napokon ugledati svjetlo dana.

Radovi u okviru treće faze se odnose na unutarnje uređenje kompleksa, izgradnju medicinske službe i kuhinje, ugradnju sigurnosne i druge opreme na vanjskim zidovima te brojnim drugim prostorijama.

U prvu fazu radova, koja je završena 2012. godine, uložena su 3,3 milijuna KM, a nakon punih osam godina projekt je nastavljen te su izgrađene upravna i zgrada za zatvorenike, što je koštalo 3,4 milijuna KM.

Iako se u Jasenici trebao graditi KPZ zatvorenog tipa, ipak u federalnoj blagajni nije bilo dovoljno novca za to te je u drugoj fazi projekt preinačen u zatvor poluotvorenog tipa s kapacitetom od 220 osoba, ali i mogućnošću dogradnje za zatvoreni dio u kojem bi moglo boraviti 200 osoba.

Inače, riječ je o zatvorskom kompleksu koji se prostire na 50.000 četvornih metara, a predviđeno je da to bude jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora u regiji, zbog čega je i nazvan mostarski Alcatraz.

Postojeća zgrada KPZ-a Mostar, znana i kao Ćelovina, datira iz razdoblja Austro-Ugarske, točnije 1891. godine, a tijekom Domovinskog rata se nalazila na prvoj liniji te je pretrpjela velika oštećenja.

Nakon obnove zgrada KPZ-a je ponovno stavljena u funkciju 1995. godine. Međutim, unatoč brojnim intervencijama, cijela infrastruktura je u prilično lošem stanju.