Koliko su mjere zapošljavanja u BiH zaista efikasne?

254

Zapošljavanje više od 40 tisuća ljudi s evidencija zavoda i službi za zapošljavanje u BiH planirano je u ovoj godini, navedeno je u Nacrtu plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2021. godinu, koji je sačinila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Sedina se već godinama javlja u Službu za zapošljavanje. Po zanimanju je trgovac, i aktivno traži zaposlenje. Posla nema, a poziv sa biroa nikako da stigne.

”Nisam nikada imala podršku s biroa i nikakve pozive za neki posao, ništa apsolutno”, govori Sedina.

Sudbinu Sedine dijeli i Sabira, za 15 godina koliko je na birou, jednom je dobila poziv za posao.

”Vjerujte da nemam, to je tako neko opće mišljenje, ali nemam, nemam opće nadu”, kazuje Sabira.

Iako je pandemija i pad ekonomije tijekom prošle godine dovela do pada zaposlenosti, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da se polako vraćamo u stanje prije pandemije. Tijekom ove godine, u našoj zemlji kroz programe i aktivne mjere zapošljavanja planirano je da se povuče 40 tisuća osoba s evidencija entitetskih zavoda za zapošljavanje.

”Ova brojka od 40 tisuća u svakom slučaju tri do tri ipol puta će biti veća kada gledamo ukupan broj zaposlenih osoba s evidencije, međutim ovdje se radi samo o onim osobama koji će ući u programe zapošljavanja koje organiziraju entitetski zavodi”, objašnjava Boris Pupić, Agencija za rad i zapošljavanje BiH

Za predstavnike poslovne zajednice i sindikalce, ove brojke su preambiciozne, pogotovo ako se uzme u obzir vrlo nestabilna situacija izazvana koronavirusom.

”Priča o 40 tisuća novozapsolenih jedna od teza koja će stvoriti lažnu sliku i predstavu u javnosti da BiH ide nekim koracima naprijed”, govori Selvedin Šatorović, SSSBiH

”Ono što jeste važno i što je dobro jeste da su neki pozitivni trendovi započeti krajem godine i početkom ove nastavljeni ,da je rast gospodarstva primjetan ali i dalje to nije adekvatan rast koji bi podrazumijevao toliki broj zaposlenih”, objašnjava Vladimir Blagojević, Privredna komora RS

Ekonomista Admir Čavalić pojašnjava da akumulirani novac za potrebe zapošljavanja, koji se usmjerava upravo na aktivne politike zapošljavanja, nije iskorišten na pravi način. Problem je što mjere nisu inovativne i usklađene s potrebama tržišta rada.

”Uglavnom revizije za posljednjih nekoliko godina pokazuju da taj učinak nije na pravoj razini ne daje prave rezultate istina daje kratkoročno u smislu kada se aktivira dana mjera imate nagli pad broja nezaposlenih osoba međutim automatski tijekom godine taj broj se vrati na isti i ostanemo na istoj procentualnoj razini”, govori Čavalić

Broj nezaposlenih osoba do kraja svibnja u našoj zemlji iznosio je gotovo 396 tisuća, bilježi pozitivan trend, i dostignut je broj zabilježen prije pandemije. Broj zaposlenih po rezultatima iz travnja, još nije dostigao razinu prije početka pandemije, prenosi BHRT.