Zašto je mokar kupaći kostim opasan za Vaše zdravlje?

1208

Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu dovesti do neugodnih, pa i opasnih mokraćno-spolnih infekcija.

Toplina, vlaga i sunce naporni su cijeloj koži, a posebno nježnoj koži i sluznici intimnog područja.

Kao što nam zima zbog hladnoće može donijeti zdravstvene probleme mokraćno-spolnog sustava, tako i ljeto, vrućina, more i bazeni predstavljaju određene opasnosti.

Toplina, vlaga i sunce naporni su cijeloj koži, a posebno nježnoj koži i sluznici intimnog područja.

Zbog takvih klimatskih prilika češće nastaju ozljede, odnosno crvenilo, upala i stvaranje ranica, koji su pak idealna mjesta za razvoj gljivica, bakterija i virusa.

Opasnost mokrog kupaćeg kostima

Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima.

Normalna vaginalna flora u rodnici žene ima ulogu zaštite rodnice bez obzira na godišnje doba, pa tako i temperaturu i vlagu karakteristične za ljeto. Zbog izlaganja suncu, moru, ali i početka opuštanja od stresa, dolazi i do određenog privremenog pada imuniteta.

Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše klorirana.

Upravo previše klorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice.

Urinarne infekcije: kako ih spriječiti i liječiti?

Ljeti su posebno česte urinarne infekcije, odnosno blaže upale mokraćnog mjehura, koje se zovu cistitis.

Najčešće je razlog predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i imuniteta stanica mokraćnog sustava.

Također u higijenski neispravnoj vodi bazena, česta je zaraza bakterijom Escherichia coli, koja može izazvati i crijevne infekcije i vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije.

Kako prepoznati cistitis?

Cistitis se može prepoznati po učestalom nagonu za mokrenjem te većoj ili manjoj boli u području mokraćne cijevi ili spolovila.

Mokraća je često tamnije boje, mutna (možda sukrvava) te neugodnog mirisa. U slučaju pojave simptoma poput drhtavice, boli u leđima, mučnine može se posumnjati na razvoj upale bubrega, što nalaže svakako posjet nadležnom liječniku, te eventualno urologu i nefrologu.

Iako se cistitis vrlo uspješno i brzo liječi, vrlo je neugodan i često bolan, a neadekvatno liječen može dovesti i do ozbiljne upale bubrega.

Za sprječavanje najbolje je paziti da se ne dogodi pothlađivanje, dakle skratiti boravak u hladnoj vodi i presvlačiti kupaći kostim.

Blagi cistitis može se liječiti urološkim čajem ili preparatima brusnice (zajedno se ne smiju uzimati, jer poništavaju djelovanje).

Kod težih oblika liječnik može propisati uroantiseptik ili antibiotik, uz koje obvezno treba uzimati veće količine tekućine ili urološki čaj ili sok brusnice. Često mokrenje ne treba suzdržavati.

Pravilna higijena i oprez

Tijekom ljeta nužna je pojačana briga o osobnoj higijeni te se preporučuje nošenje prozračne pamučne odjeće i rublja. Uska i sintetička odjeća može pridonijeti nastanku nadražaja kože i sluznice i time nastanku vaginalnih infekcija.

Treba izbjegavati primjenu agresivnih sapuna i dezodorana. Tuširanje nakon kupanja u moru ili bazenu poželjna je mjera njege, ali i zaštite. Pri sjedanju na plastične stolce, kamenje ili pijesak na plaži treba koristiti ručnik jer samo kupaći kostim nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija.

U bazenskim svlačionicama treba koristiti papuče za plažu, a pri korištenju javnih toaleta nikad ne treba sjesti na školjku.

Ženama koje su i inače osjetljive na gljivične i bakterijske infekcije preporuča se redovita primjena intimnog sapuna i probiotika za vaginalnu floru.

Urinokulturom do dijagnoze

Kako bi se identificirala bakterija i provelo adekvatno liječenje antibiotikom, potrebna je mikrobiološka pretraga urina tzv. urinokultura. Nakon pranja područja genitalija, u sterilnu posudu dajemo srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, koji se u laboratoriju obrađuje u uvjetima pogodnim za rast bakterija.

Nakon liječenja propisanim antibiotikom, urinokulturom se ponovno može utvrditi je li infekcija izliječena.

Opći pregled urina sa sedimentom možete uraditi u MedLabu Čapljina, a ovaj laboratorij na svojoj web stranici opisao je što se sve analizira u sklopu ovoga pregleda te kakva je priprema potrebna za ovaj pregled.

Ovaj test ne uzrokuje neugodnosti, a kod male djece i beba provodi se upotrebom specijalnih većica za mokrenje. Ako ste koristili antibiotike, obavezno to napomenite liječniku jer oni mogu dati lažan negativan nalaz.

Obratite se stručnom osoblju MedLaba Čapljina za laboratorijsku dijagnostiku s punim povjerenjem, a na web stranici MedLaba možete doznati sve detalje o ostalim analizama i panelima usluga, dok na Facebook stranici MedLaba možete dobiti informacije u uslugama, ali i savjete vezane za Vaše zdravlje.

MedLab Čapljina se nalazi u Ulici Gojka Šuška u Pelinama, a točna lokacija prikazana je na karti u nastavku.