Nova školska godina između zdravstvenog rizika i rizika od prekida kontinuiranog obrazovanja

706

U novu školsku godinu ulazi se sa starim izazovom, a to je balansiranje između zdravstvenog rizika i rizika od prekida kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada, izjavila je za BHRT pomoćnik ministra obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine Nadija Bandić.

Govoreći o nadoknadi propuštenog u prethodnoj školskoj godini, Bandić je poručila kako će se postojeći nastavni planovi reducirati.

”Vjerujem da su nastavnici osnaženi novim znanjima i da će se znati pronaći pravi model. Na sastanku sa županijskim ministrima obrazovanja i UNICEF-om BiH, u okviru projekta ‘Osmislimo obrazovanje ponovo’, ukazano je na neophodnost sustavnog djelovanja koje će osigurati oporavak i bolje prilike za obrazovanje u pandemijskim vremenima.

Naime, posljedice zatvaranja škola širom svijeta bile su jako nepovoljne za učenike i nastavnike, osobito u domeni očuvanja njihovog mentalnog zdravlja, funkcionalnost, ali i u domeni kreiranja kvalitetnih uvjeta za obrazovanje, baziranih na konkretno definiranim ishodima učenja, što zahtjeva preispitivanje postojećih obrazovnih praksi i osmišljavanje novih, prilagođenih postojećim okolnostima”, pojasnila je Bandić.

Najavila je podršku za sve mlade, osobito one koji postižu izuzetne rezultate u učenju i oni koji su u kategoriji ranjivih, marginaliziranih grupa, kako bi se dosegla zadovoljavajuća razina pravednosti i kvalitete u obrazovanju.

”Obveza svih nadležnih, na svim razinama vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uvjete da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive.

Da bi ih motiviralo za nove uspjehe, Federalno ministarstvo obrazovanja nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost“, poručila je.

Podsjetimo, u okviru programa nagrađivanja najboljih učenika u Federaciji BiH jednokratnom novčanom nagradom podržano je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset županija.

Pomoćnik ministra za obrazovanje i odgoj FBiH Nadija Bandić kazala je kako je proračun resornog ministarstva u vrijeme pandemije smanjen za tri milijuna maraka.