FOTO/VIDEO | Ovako izgleda most u rijeci Krupi na kojemu je počeo Hercegovački ustanak

2121

Lokalitet ”Stara cesta” na rijeci Krupi u selu Dračevo posljednjih mjeseci privukao je pažnju šire javnosti.

Naime, ronioci su na ovom lokalitetu tragali za ostacima mosta iz Osmanskog razdoblja, i to točno na rijeci Krupi, odnosno lokaciji gdje je počeo glasoviti Hercegovački ustanak. Za pretpostaviti je da bi most mogao biti izgrađen ili obnovljen početkom 16. st. kada i stari most u Klepcima (1517.) na Bregavi te da su predstavljali putnu komunikaciju prema Počitelju, odnosno Mostaru.

Nakon samo par zarona ronioci su pronašli ovaj most, koji je vrijedno kulturno-povijesno nalazište.

”Novinar i književnik Dušan Musa je kroz povijesne knjige došao do zaključka da se na ovom lokalitetu nalaze ostaci mosta. Vođen tom idejom on me zamolio da proronimo te lokacije. Odmah prvog dana pronašli smo kamene blokove i kamene ostatke u samom koritu rijeke Krupe”, kaže za ČA::portal Mario Jerkić, predsjednik ronilačkog kluba PIRK ”Ardea” i ronilac Vatrogasne postrojbe Čapljina.

Mi smo također zaronili u Krupu gdje smo zabilježili ove podvodne kadrove kako bismo čitateljima pokazali kako izgledaju ostaci ovoga mosta.

Uz ovo, proteklog tjedna održana je zajednička akcija čapljinskih udruga vezana za ovaj most.

Kako bi javnosti mogli prezentirati ovaj most, te isti učiniti turističkom atrakcijom, ronioci PIRK ”Ardea” Čapljina i članovi Protupožarne postrojbe Čapljina čistili su područje Krupe lokaciji gdje se most nalazi.

Akciji su se pridružili i članovi novosnovane čapljinske udruge ”Petka Perunika”, a u videopriogu ispod možete pogledati detalje.