Poslodavcima u BiH uvjet za posao stručnost, a ne status o cijepljenju

733

Pojedine zapadnoeuropske kompanije kao jedan od uvjeta za svoje radnike sve češće postavljaju obavezno cijepljenje. S druge strane, poslodavci u BiH još ne razmišljaju o ovoj mjeri te ponavljaju da bi stručnost trebalo da bude najvažniji uvjet, ali također napominju da će pojedine kompanije, ako broj oboljelih bude rastao, vršiti određeni pritisak na zaposlene da se cijepe.

Tako u razgovoru za “Nezavisne novine” poslodavci navode da se ne smije izlaziti iz zakonskih okvira te nametati cijepljenje, ali da nije isključeno da će pojedini poslodavci, ako broj oboljelih bude rastao, naći način da prestanu uplaćivati bolovanje za necijepljene koji se zaraze covidom-19.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore RS, rekao je da se još ne razmišlja u tom pravcu te da možemo da vidimo različite primjere na koji način se europske kompanije ponašaju i bore s pandemijom.

Dodao je da je u Srpskoj cilj kolektivna imunizacija te da je Gospodarska komora RS uzela aktivno učešće u tome.

“Želimo da animiramo poduzeća kako bi što više zaposlenih u gospodarstvu bilo cijepljeno, jer je cilj prije svega zaštita zdravlja radnika, ali i da spriječimo ulazak virusa u poduzeća koji bi na taj način narušio poslovne procese”, rekao je Blagojević za “Nezavisne novine”.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Gospodarske komore FBiH, u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao je da uvođenje obaveznog cijepljenja radnika u kompanijama nema zakonsko uporište.

“Imate više izbora, radnici mogu da se cjepe, ali također mogu povremeno da urade PCR test ili antigenski test. Tko želi da se cijepi neka se cojepi, tko želi da vadi PCR testove neka ih vadi, ili neko ima dokaz da je prebolovao covid-19 i da ima antitijela”, rekao je Jašarspahić.

Naglasio je da jedini pravi uvjet za zapošljavanje novih radnika treba da bude znanje, kompetentnost ili referencije.

“Ništa drugo ne treba niti može biti uvjet za zapošljavanje, pa tako ni cijepljenje”, naveo je Jašarspahić.

Da se o obaveznom cijepljenje kao uvjet za zaposlenje ili rad u BiH još ne razmišlja je za “Nezavisne novine” potvrdio i Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, koji navodi da su do sada u suradnji sa Gospodarskom komorom RS organizirali cijepljenje radnika po firmama.

“Problem je što imate dio radnika koji se cijepio, dio koji nije, a onda su svi pod pritiskom da nose maske. Mislim da su neki od nas na granici da kažu da oni radnici koji su cijepljenji ne moraju da nose maske, dok necijepljeni moraju da ih nose”, rekao je Trivić.

Istakao je da postoji bojazan da će pojedini poslodavci, ako bude veći broj bolovanja usljed infekcije covidom-19 među necijepljenim radnicima, izbjegavati da plate bolovanje onima koji se nisu cijepili.

“Svi koji su imali mogućnost da se cijepe, a nisu, pa onda zbog kontakta s nekim ko je zaražen idu u izolaciju i uzimaju bolovanja – to već nema smisla. Poštujemo slobodu, ali sloboda ima cijenu”, kazao je Trivić.

Na pitanje da li poslodavci smiju da ne plaćaju bolovanje za necijepljene, Trivić je rekao da vjerovatno takvi poslodavci mogu pronaći način da to legalno urade.