FOTO | Predstavljena dva romana Marijana Mandića

261

U Čapljini je večeras održano predstavljanje dva romana autora Marijana Mandića. Predstavljeni su romani “Vojnik u pet odora” i “Tranzicija”.

Predstavljanje romana održano je u dvorani uz crkvu sv. Franje Asiškog.

Roman ”Tranzicija” svjetlo dana ugledao je 2020. godine, a ”Vojnik u pet odora” izašao je početkom 2021. godine.

”Romani su već odavno napisani u rukopisu, pa dok su prešli lektori, korektori, rezecenti, dok se otiskaju tek onda ugledaju svjetlo dana. To je moj neki životni redosljed, nema stajanja, morat će se izgleda svake godine izdati po jedan roman. Ni u koroni nisam odmarao, izdao sam dva albuma, a preostalo mi je da očekujem od čitateljstva da će ih prihvatiti”, kazao je Mandić.

”Roman ”Tranzicija” predstavlja sliku našeg društva od 1996. do 2000. godine u Hercegovini. Presjek kakvi smo kao društvo, kao ljudi, što se događa među nama, a roman to sve prikazuje kroz dva lika iz Mostara, nekadašnjeg autoprijevoza ”Mostar”, dva vozača koji ništa drugo ne rade već prevoze sve što nema nikakve papire prema Njemačkoj”, – na ovaj način je autor opisao svoj prvi roman koji je predstavio u Čapljini.

Marijan Mandić rođen je 11. studenog 1964. g. u Mostaru. Osnovnu – pučku školu završio je u Prigrađanima i u Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu.

Do Domovinskoga rata radio je kao srednjoškolski profesor u Mostaru u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi.

Objavio je knjige: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mo¬star, 2010.), Lipe mostarske (Mostar, 2018.), Tranzicija (Mostar, 2020.).

Upisao je doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – odsjek Povijest. Doktorat, u kojem obrađuje vremensko razdoblje 19. i 20. stoljeća, je pred obranom. U rukopisu ima još nekoliko romana koji će svjetlo dana ugledati u skoroj budućnosti. Živi i stvara u Mostaru.

”Roman ”Vojnik u pet odora” – Domovinski rat je počeo 4. travnja, moj glavni junak nalazi se pred studentskim domom Neđarići u Sarajevu gdje odlazi prema Olovu – svom mjestu rođenja, počinje rat, ulazi u jednu vojsku, pa drugu, treću i tako sve do pete vojske. Zato i takav naziv romana. Bori se, preživalja rat, a njegov cilj bio je dokopati se Kanade. Krajem 1999. godine sjeo je pokraj mene i sve mi ispričao, što sam ja zabilježio, to sam pretočio u roman i evo ga, napokon sam ga objavio”, zaključuje naš sugovornik i autor romana Marijan Mandić.