Država uzela od vozača milijarde maraka, a ne čini ništa da bi smanjili cijenu goriva

996

Skoro svakodnevno divljanje cijena goriva u BiH postalo je nepodnošljivo, te ogromnu štetu trpe i građani i bh. gospodarstvo, a na potezu je država, koja mora smanjiti svoje namete.

Stav je to brojnih sugovornika “Nezavisnih novina”, koji ističu da su male šanse da će se prometnici naftnim derivatima odreći dijela svoje zarade, te smanjiti marže, tako da je ostalo jedino da se vlast konačno uhvati u koštac s ovim problemom.

Zanimljivo, unatoč brojnim negodovanjima građana i prevoznika, od Upravnog odbora UNO BIH još uopće nitko nije ni zatražio da država smanji vlastite apetite.

“UO UNO nije primio niti jednu inicijativu za smanjenje akciza na naftu i naftne derivate”, rekli su za “Nezavisne” iz Kabineta predsjedavajućeg UO UNO BiH.

Međutim, kako je potvrđeno, inicijativa da se nameti srežu već za nekoliko dana će otići ka nadležnim institucijama, od kojih se očekuje brza reakcija.

“Hitna sjednica Odbora za međunarodni putnički promet pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH biti će održana u srijedu u Sarajevu. Jedna od točaka dnevnog reda odnosi se na skupo gorivo. Naš prijedlog biti će da se država odrekne pristojbi koje je nametnula. To je jedini način da se ublaži ovaj udar”, ističe za “Nezavisne novine” Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Da država ima mehanizme da se odupre poskupljenjima goriva smatra i Momčilo Komljenović, direktor Sektora za makroekonomski sustav u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. On ističe kako je to i uloga države – da pomogne u ovakvim situacijama.

“Država treba reagirati preko robnih rezervi, ali toga nema. Dakle, u toj situaciji distributeri bi trebali imati razumijevanja i raditi sa manjim profitom. A, jedna od mjera bi trebalo da bude smanjenje akciza ili pristojbi”, rekao je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Potrebno je, prvo, poraditi na kontroli, ističe Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara, te dodaje da nikad nismo vidjeli primjere da se prometniku kaže: “Vrati cijene, gorivo si kupio kada je nabavna cijena bila niska”.

“S druge strane, kad uspemo 50 maraka u rezervoar, 24 marke damo državi. Tu smo prevareni, jer nismo dobili ono što smo platili – mogli smo bez kredita izgraditi tri auto-puta i da se po njima vozimo besplatno”, rekao je Bago za “Nezavisne novine”, koji također dodaje kako bi jedna od mjera trebala biti i smanjenje nameta.

I zaista, apetiti države nisu mali… Po svakoj litri goriva koje se proda u BiH trenutno se, ovisno od naftnog derivata, plaća akciza od 0,30 do 0,45 KM. Tu su i dvije putarine: prva za održavanje puteva, na koju izdvajamo 0,15 KM, a druga za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju drugih puteva – 0,25 KM po litri.

I to nije sve… U osnovicu za obračun PDV-a ulaze i troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi, kao što su transport i skladištenje. Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posto, što također ide na teret potrošača.

U praksi to znači da, ako je cijena po litri dizela u BiH ovih dana u prosjeku 2,40 KM, od tog iznosa državi ide 1,05 KM (akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM, putarina za auto-puteve 0,25 KM i PDV 0,35 KM).

Država se još više “omasti” po litru benzina 95. Naime, ako je cijena po litru ovih dana 2,40 KM, tu su uračunate pristojbe u ukupnom iznosu od 1,10 KM (akciza 0,35 KM, putarina 0,15 KM, putarina za auto-puteve 0,25 KM i PDV 0,35 KM).

Kada se podvuče crta, vrtoglave su cifre koje je država do sada uzela od vozača, a koji se voze po prometnicama punim pukotina, klizišta, neravnina…

“Ukupan iznos prikupljene putarine za održavanje puteva od 2006. do 30. rujnaa ove godine je 2,960 milijardi KM. Putarina za izgradnju auto-puteva naplaćuje se od 2009. godine, a po tom osnovu su do 30. rujna 2021. prikupljene 2,542 milijarde KM”, kaže za “Nezavisne novine” Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO BiH.

Ili, prostom računicom, vozači su državi samo po osnovu putarine dali više od 5,5 milijardi KM. Ali, platili su vozači i akcize – od 2006. do 30. rujna ove godine je po tom osnovu ukupno prikupljeno dodatnih 7,248 milijardi KM. Naravno, ni to nije dovoljno državi pa je uzela dodatnih 17 posto na PDV.

Ovih dana, dakle, svjedoci smo dodatnih poskupljenja iako su i u FBiH i u RS na snazi ograničene marže, a da li Ministarstvo trgovine i turizma Srpske planira uvođenje i drugih mjera – pitanje je na koje nema odgovora.

Isto je i u Federaciji.