Po lijek za inhalacije djece roditelji iz BiH moraju

1451

U apotekama širom BiH nema suspenzija “pulmikort” i “korter” nužnih za inhalaciju djece koja imaju respiratorne probleme, a da bi osigurali lijek za mališane, roditelji po njega odlaze i preko granice.

Majke koje su se javile redakciji “Glasa Srpske” kažu da se zadnjih dana u rijetkim ljekarnama u manjim lokalnim zajednicama poneki lijek mogao pronaći, ali su zbog velike potražnje zalihe veoma brzo potrošene. Potvrđuju to i u ljekarnama navodeći da lijeka nema već neko vrijeme te da ne znaju kada će biti osiguran.

Banjalučanka Marijana P. ispričala je kako je prije sedam dana našla lijek u jednoj ljekarni.

-Terapiju moramo nastaviti i dalje, a tog lijeka u nema. Kažu nam da postoji pumpica koja se koristi za inhalaciju, ali da nije baš praktična za upotrebu, posebno ako je riječ o mlađoj djeci. Raspitivala sam se i prijateljica mi je rekla da se lijek može kupiti u Srbiji, tako da smo uspjeli osigurati nužnu dozu izvan granica Srpske – rekla je sugovornica Glasa Srpske.

Specijalistica pedijatrije u Domu zdravlja u Banja Luci Milka Ćojanović rekao je kako je ovo vrijeme virusnih infekcija, koje su praćene suhim kašljem i promuklošću, pa se u tim slučajevima upućuje na inhalacije.

-To su indikacije da se uključi “pulmikort”. U akutnim stanjima laringitisa terapija traje od tri do pet dana, a profilaktička terapija se provodi i do 30 dana – kazala je Ćojanović za “Glas”.

Još se ne zna kada bi problem mogao biti riješen.