Prijevoznici u BiH u velikim problemima zbog poskupljenja goriva

744

Cijene goriva proteklih mjeseci nekoliko puta su rasle, a među onima koji ova poskupljenja najviše osjete sigurno su prijevoznici. Do kraja mjeseca te do sredine narednog cijene će, kažu, još više rasti, prenosi Klix.ba.

Kako je za taj portal kazao Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport Republike Srpske, očekuju da će u narednom razdoblju cijena doći i do 2,50 KM.

“Iako cijena goriva raste, i rasla je i ranije, mi nismo u mogućnosti podići cijene prijevoza već deset godina. Nekoliko puta smo upućivali apele nadležnim institucijama tražeći da se država odrekne jednog dijela akciza i poreza na gorivo, kako bi nam olakšali, jer činjenica je da na jedan litar goriva država uzme 1,10 KM.

Uz ovakve namete i česta poskupljenja prijevoznici su dovedeni u zaista tešku poziciju i neki su čak i pred gašenjem tvrtki”, istaknuo je Grbić. Ukoliko se poskupljenja nastave, a vjerojatno hoće, Grbić kaže da će privrednici, osim što će gasiti tvrtke, još više odlaziti u zemlje Europske unije i tamo pokretati posao, a “i tako ih je veliki broj već otišao”.

“Čim gorivo poskupi, skoro sve vrste robe i usluga također poskupe. Međutim, prijevoz ne prati ta poskupljenja. Naše cijene su iste sada kada je gorivo skoro 2,50 KM, kao i kada je njegova cijena bila 1,50 KM”, istaknuo je Grbić.

Kao još jedan od velikih problema s kojma se suočavaju prijevoznici, Grbić je istaknuo i nedostatak radnika. Kaže kako je BiH u protekle dvije-tri godine napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.

“Na zavodima za zapošljavanje sada je nemoguće naći profesionalnog vozača. Nema tog kadra i svaka prijevoznička kuća ima četiri-pet kamiona koji stoje parkirani, jer ih nema tko voziti. Velika Britanija i Amerika trenutno potražuju oko dva milijuna vozača, gdje su uvjeti mnogo bolji nego ovdje.

U Velikoj Britaniji vozačima daju plate od četiri do pet tisuća funti, a u Americi je dnevnica 360 dolara. Zbog ovoga, ali i zbog maćehinskog odnosa vlasti BiH prema nama, našu zemlju je u protekle dvije godine napustilo više od dvije tisuće prijevozničkih tvrtki koje su se preregistrirale u Sloveniju ili neku drugu zemlju EU.

Taj trend se nastavlja i nastavit će se sve dok se nešto ne uradi”, kazao je Grbić. Na problem s kojim se suočavaju prijevoznici u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika ukazao je i Dejan Mijić, predsjednik udruženja pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koji je istaknuo da su problemi u javnom prijevozu počeli prošle godine, početkom pandemije, kada je došlo do određenih ograničenja i drastičnog smanjivanja broja putnika u javnom prijevozu.

“To je dovelo do toga da je situacija u našim poduzećima zaista loša, jer ni 16-17 mjeseci, koliko je prošlo od početka pandemije, nije došlo do popravljanja situacije, putnici se nisu u potpunosti vratili u javni prijevoz.

Ljudi su prestali putovati ili koriste vlastiti prijevoz, što je doprinijelo velikim gužvama. Naš problem je što nam BiH, to jeste nadležni organi za prijevoz putnika, nisu izašli u susret i nismo od njih dobili nikakvu pomoć”, kazao je Mijić.

Problem je postao još veći zbog enormnog poskupljenja goriva, a prijevoznici su se, kako je kazao Mijić, vratili na 90 posto linija koje su ranije obavljali, ali su im prihodi tek na 60 posto nivoa od prije pandemije. “Cijena je sada na maksimumu u posljednjih deset godina i krajnje je vrijeme da država intervenira nekim svojim mjerama.

Donijeli smo neke zaključke i prijedloge koje ćemo uputiti Vijeću ministara i Upravi za neizravno oporezivanje BiH, od kojih tražimo da javni prijevoz bude oslobođen plaćanja akciza i određenih dažbina koje ima na svaki litar plaćenog goriva.

Smatramo da u javnom prijevozu postoje vozila koja u svom radnom vijeku nikada ne izađu na autoput, a plaćaju akcizu za to, i smatramo da taj namet treba biti trajno ukinut za gradske i prigradske prijevoznike”, kazao je Mijić.

Saudin Parić, rukovoditelj međunarodnog i međugradskog prometa u tvrtki Centrotrans, ukazao je na nedostatak radnika, odnosno njihove sve masovnije odlaske u zemlje EU. “Mi smo ionako opterećeni, a susrećemo se i s nemogućnosti podizanja cijena karata, jer najosjetljiviji dio stanovništva koristi naše usluge. Imamo i odlazak radne snage zbog plaća koje im se nude u drugim zemljama.

Mi to ne možemo pratiti i pozivamo nadležne da kroz smanjenje doprinosa na plaće, koje su kod nas najveće, omoguće prijevoznicima da podignu plaće radnicima”, poručio je Parić.

Prijevoznici su još jednom ponovili kako od nadležnih traže pomoć te ističu kako postoje realna mogućnost i načini da im se pomogne, kako oni ne bi morali dizati svoje cijene.

“Mi već godinu i pol crpimo sve moguće rezerve koje imamo i trošimo novac iz kredita, nadajući se da će biti bolje. Tražimo i od agencija za bankarstvo da nam dozvole produženje moratorija na otplatu kredita jer nismo sada u mogućnosti vraćati rate. Nadamo se da će vlast imati sluha za nas i da će nam pomoći”, zaključio je Mijić.