Čapljinski ugostitelji složni: Nećemo dizati cijenu kave

1727

”Nećemo dizati cijenu kave, barem ne do kraja godine”, istaknuli su čapljinski ugostitelji koje smo posjetili u subotu ujutro.

Kava u susjednim gradovima poskupjela je za 0,50 pfeninga, a sve zbog poskupljenja nabavne cijene kave.

”Teško je, nabavna cijena je sve viša, ali nekako se borimo. Čapljinci za sada ne trebaju brinuti – kava u našem gradu neće poskupiti”, kažu za ČA::portal vlasnici tri kafića koja smo obišli.

Teška situacija u ugostiteljstvu

Oni skreću pažnju kako je stanje u ugostiteljstvu teško.

”Lani smo bili zatvoreni, ljetna sezona bila je dobra, ali brinemo zbog zime. Ljudi ne žele sjediti u zatvorenom prostoru, manje je prometa, a nama raste nabavna cijena svega, kao i nameti”, kažu nam čapljinski ugostitelji.

Smatraju da im država treba više pomoći.

”Kao u susjedstvu – svi su dobili neke poticaje, olakšice, samo kod nas nema ništa. Bojimo se da ćemo nakon nekog vremena, već dogodine, morati dignuti cijene, ali ako to ljude ‘otjera’, onda nema druge nego ključ u bravu”, kažu nam ugostitelji iz Čapljine.

U Ljubuškom i Mostaru kava skuplja

Inače, cijene kave u susjednom Ljubuškom su od ovog tjedna porasle.

Espresso ćete umjesto 1,5 KM sada platiti 2 KM, a bijelu kavu umjesto 2 platit ćete 2,5 KM, a u nekim kafićima i 3 KM s obzirom da su još otprije ”držali” cijenu bijele kave na 2,5 KM.

Kilogram kave za ugostitelje sada se kreće između 40 i 60 KM, ovisno o proizvođaču i kvaliteti dok se ranije prosječna nabavna cijena kilograma kave kretala oko 25 KM.

Nekoliko vlasnika kafića u Mostaru najavilo je poskupljenje espresso kave s 1,5 KM na 2 KM. Iako se pričalo da će cijena ići gore od 1. studenog, izgledno je da će se skuplja kava u Mostaru piti od 1. siječnja 2022. godine.