Posebna akcija u MedLabu povodom mjeseca borbe protiv raka prostate

955

‍Studeni je mjesec muškoga zdravlja posvećen važnosti ranog otkrivanja raka prostate, poznat kao ”Movember”

”MedLab” Čapljina pridružuje se i ove godine kampanji podrške, edukacije i potpore borbi protiv ove bolesti, i to uz posebnu akciju – 1+1 gratis (tPSA+fPSA)!

Rak prostate jedna je od najčešćih karcinoma kod muškaraca, a nakon 40. godine života muškarcima se preporučuje urološki pregled prostate koji uključuje razgovor s urologom, ultrazvuk prostate, krvni test specifičnog antigena prostate (PSA) te rektalni pregled prostate.

PSA (prostata specifični antigen) je tumorski biljeg za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj. Povećanje prostate, a time i povećanje razine PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.

Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja razine PSA. Odnos fPSA i PSA kazuje liječnicima dodatan važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.

Sve navedene testove (ukupni i slobodni PSA) možete uraditi u našem laboratoriju, a do kraja studenog u MedLabu imamo posebnu akciju ”1+1” – jedan test platite, a drugi dobijete gratis!

Odvojite vrijeme za vaše zdravlje i napravite pregled u sigurnom i pouzdanom okruženju, bez gužvi i čekanja.

”MedLab” Čapljina! Vama na usluzi!