Cijene goriva uskoro bi trebale početi padati

2698

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore RS, u razgovoru za “Nezavisne novine” ističe da zasada očekuje stabilan period kada su cijene goriva u pitanju.

“Moja procjena je da će se u narednom periodu nastaviti stagnacija cijena i da nakon toga može doći i do pada, ako se uzme u obzir da smo imali drastične promjene u protekla dva mjeseca”, kazao je Trišić.

Ističe da sve to ovisi od rafinerijskih ulaznih cijena, koje zasad nemaju tendenciju rasta, a to će se nastaviti narednih sedam do deset dana, što je odlično za gospodarstvo i potrošače.

Dodao je da na benzinskim pumpama u RS benzin u prosjeku košta 2,32-2,39 KM po litru, dizel 2,29-2,39 KM po litru i TNG (auto-plin) 1,45-1,59 KM po litru.

Kako je rekao, što se tiče cijene nafte na svjetskom tržištu, trenutno je zaustavljen rast, što znači da su se zaustavila nelogična tektonska pomjeranja cijena svih oblika energije na berzama.

“Trenutna energetska kriza je sve vodeće ekonomije i kompanije dovela u situaciju izvrše pritisak na vodeće proizvođače sirove nafte da povećaju proizvodnju, što bi automatski dovelo do pada indeksa, odnosno cijena”, ističe Trišić.

Pojašnjava da ovakav razvoj situacije u kojoj raste cijena nafte na burzi ide u prilog velikim kompanijama, koje kompenziraju izgubljenu dobit, a pored toga i države ubiru u svoj budžet.

Saša Stevanović, ekonomski analitičar, kazao je za “Nezavisne novine” da se u narednom periodu očekuje usporavanje inflacije.

“Sad trenutno imamo situaciju da je u Austriji lockdown pa će i kompletna Europa u narednom periodu otići u lockdown, sve će to smanjiti tražnju, a to će morati dovesti do nižih cijena”, kaže Stevanović.

Prema njegovim riječima, sve će ovisiti od zdravstvene situacije.

“Ona se trenutno u Eoropi komplicira, a to je jedno od najpotentnijih tržišta u smislu platežno najsposobnijih tržišta u svijetu”, kaže Stevanović.