Odbojkaš iz Čapljine ispričao kako mu je u Rumunjskoj

374

Troje hrvatskih odbojkaških reprezentativaca trenutačno igra u Rumunjskoj – Nikolina Božičević, Ivan Raič i Filip Šestan. Sve redom reprezentativci.

Zagrepčanka Nikolina Božičević živi u gradu Targoviste podno Karpata u koji je stigla vlastitim autom, odvezavši 1300 kilometara.

”Grad nije prevelik, ali nije ni mali, nalazi se u dolini rijeke Dambovite nedaleko od glavnog grada Bukurešta. Smješten je na južnim padinama Karpata koji su gusto naseljeni te bogati vinogradima i pašnjacima”, otkriva Nikolina koja slobodno vrijeme koristi za razgledavanje i upoznavanje sredine u kojoj ove sezone igra za CSM Targoviste. Uz neke dobre, Nikolina ističe i neke ne tako bajne strane života u ovoj zemlji na istoku.

”Dosta su iza nas što se tiče načina života i modernizacije. Ovdje je normalno vidjeti kočiju s konjima. Moram priznati kako me najviše razočarala nečistoća koja prevladava svugdje. Rumunji ne vode dovoljnu brigu o reciklaži i održavanju čistoće. Velika mana je nedostatak autocesta što dosta otežava putovanje. Ceste koje postoje usto nisu u najboljem stanju. Samim time svaki put, mali ili veliki, u Rumunjskoj predstavlja pravi doživljaj i avanturu. Ovisno o dužini puta, avantura je ili zabavna ili nevjerojatno iscrpljujuća”, rekla je Nikolina

Dreteljanin Ivan Raič kapetan je u momčadi Arcada Galati. Ponovni dolazak ove sezone u Rumunjsku, jednu od najzahtjevnijih liga te s jednim od najvećih budžeta, nije bio velika nepoznanica.

”Rumunjska je trenutačno spoj komunizma i kapitalizma. U zaletu je IT sektor, ali opet se vide tragovi komunizma – otkriva Ivan i dodaje: – Živim u Galatiju, na krajnjem istoku, blizu ušća Dunava. To je grad od 100 tisuća stanovnika. Na prvu nije privlačan, nije turistički grad. Ali život je ovdje jako dobar za mene i obitelj. U slobodno vrijeme volimo otići u dobar restoran kakvih ovaj grad ima. Rumunji su poznati po dobrom mesu, ali i riba je ovdje jako dobra jer je grad na Dunavu. Više-manje družim se sa svima iz momčadi, pogotovo jer sam kapetan pa mi je to i neka vrsta dužnosti, držati ih na okupu. No najviše vremena provodim s balkanskom zajednicom koju čine dva Filipa, Šestan i Marković, te skaut-statističar iz Srbije. Zasad nam je jako dobro i nadamo se ponovnom osvajanju prvenstva.”

Već veteranski radni staž u Rumunjskoj ima Ivanov suigrač, Zadranin Filip Šestan.

”Mentalitet Rumunja u jednu ruku dosta je sličan našem, ljudi su dosta otvoreni i tempo života je dosta opušten.”

Uz naporne treninge i stalna putovanja ono što povezuje naše odbojkaške zvijezde Nikolinu, Ivana i Filipa je tradicionalna rumunjska slastica papanas koja izgledom podsjeća na krafne, a prelivena je džemom i vrhnjem te često ukrašena voćem.

Upravo će ovu deliciju naših troje sportaša s veseljem ponijeti najmilijima u Hrvatsku već za nekoliko tjedana kada dolaze na božićne praznike.