FOTO | Šenderhauzi, željezničke kućice od Gabele do Neuma, čekaju bolja vremena

2235

Malo ljudi bi vam danas znalo reći što je to ”šenderhauz”, a još manje ih zna da ih na dionici od Gabele do Zelenike ima nekoliko!

Radi se o čuvarskim kućicama građenima uz prugu, koje su, nažalost, u derutnom stanju i koje nagriza zub vremena.

Mali spomenici jednog vremena mogli bi, uz jaču volju i zaštitu, biti pravi spomenici kulture na ćirinoj ruti koja je sve zanimljivija biciklistima.

A da bi saznali za što su točno služili šenderhauzi, potrebno se vratiti u ne tako daleku povijest.

Pruga je bila podijeljena na dionice na kojima su ophodnju obavljali čuvari. Nosili su torbije u kojima su bile prskalice, čekić i kliješta. Prskalice su služile kao upozorenje na opasnost u slučaju odrona ili napuknuća tračnica.

Dvije su se se stavljale na desnu stranu – tračnicu zbog strojovođe koji je sjedio desno u ”mašini”, a jedna lijevo. Aktivirale bi se u trenutku nailaska vlaka.

Čuvari su se kretali strogo po voznom redu. Točno se znalo gdje se čeka koji vlak, obavezno na desnoj strani pruge. Kućica je služila čuvarima iz Hutova i Turkovića.

Svaki bi išao sa svoje strane, sastajali bi se i jedan drugom bi potpisao knjigu, zatim bi se upisali u zajedničku knjigu koja se nalazila u kućici, a onda bi istom dionicom krenuli natrag. Zimi se u kućicama moglo i ogrijati.

Za vrijeme Austrije i stare Jugoslavije čuvari su bili prvu po rangu i imali su razne dodatke na plaću.

Ostaje nada kako će nadležni prepoznat važnost šenderhauza na razmeđi općina na samom jugu Hercegovine.