Volite lignje? Onda nećete propustiti lignjolov u subotu u Neumu!

1105

U subotu 4. prosinca održati će se humanitarni sportsko – rekreacijski turnir u lignjolovu. U susret brojnim kulturnim i društvenim organizacijama koji će obogatiti vrijeme došašća, odnosno vrijeme koje prethodi najradosnijem kršćanskom blagdanu, Neum će po prvi put biti domaćin i organizator humanitarnog natjecanja u lignjolovu.

Radi se o manifestaciji koja je u kratko vrijeme okupila širu masu i postala top- tema ovih dana u Neumu i okolici.

Pravila i uvjeti za sudjelovanje

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: lov s barke gdje u jednoj ekipi mogu sudjelovati minimalno dva a maksimalno četiri natjecatelja, te lov s obale, gdje natjecatelji mogu nastupati induvidualno.

Kako Neum.online doznaje od Dražena Obada, jednog od inicijatora ovog humanitarnog natjecanja, broj prijavljenih natjecatelja već za sada premašuje brojku od stotinu i četrdeset.

Obad ističe kako se sama manifestacija odvija na plaži hotela Sunce, a pravila za lov s barke su sljedeća: minimalno dva, a maksimalno četiri natjecatelja, dopušteni alati lova: skosavice, peškafondo, panula, svijeća. U bodove ulaze svi ulovi lignje i sipe, ostali glavonošci ne ulaze u bodovanje.

”Pobjednik je ona ekipa ili natjecatelj koji osvoji najviše bodova, a boduje se po principu 1 gram/1bod. U slučaju istog broja bodova pobjednik je ona ekipa koja ima manje ulovljenih komada, a isti broj bodova. Dopušten je boravak djece do 14 godina na barci, ali uz prisustvo barem jednog roditelja.

Nadalje, što se tiče lova s obale, važno je napomenuti da je područje lova od takozvanih Poštara do kraja Surdupa, a natjecatelji sami biraju poziciju te je dopušteno mijenjanje pozicija. Suci samog natjecanja će biti prisutni cijelom dionicom lova s obale, a minimalan razmak između natjecatelja je dvadeset metara.

Zajednički start je predviđen u 15:45h, a povratak u 19:00h, gdje će organizatori preuzeti ulov, a u 19:30h započeti će sami program, odnosno vaganje i proglašavanje pobjednika. Osigurane su nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, a predviđene su nagrade i za najmanju i najveću ulovljenu lignju ili sipu.

Nadamo se velikom odazivu jer će ovaj susret imati natjecateljski, ekološki i humanitarni karakter. Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena u humanitarne svrhe”, kaže Obad.

Prijave za lov s obale još uvijek traju

Ostalo je još vremena za prijavu lova s obale, a akotizacija po natjecatelju je 20 KM, a uplatiti možete na račun Ronilačkog kluba Neum (3381702247231094 UniCredit – preporučeni način zbog epidemioloških mjera), ili na dan natjecanja prilikom dolaska. Prijavu možete izvršiti u inbox Facebook stranice Lignjolov Neum, ili na broj mobitela 063 216 060.

Organizator napominje kako su svi građani pozvani na ceremoniju otvaranja i proglašenje pobjednika gdje će organizatori pripremiti druženje i glazbu.