Stolački sportaši došli na svoje: Gradi se sportska dvorana u Vidovu polju

1442

Sportska dvorana bila je i ostala želja generacija Stočana, sportaša i ljubitelja sporta, konačno je na korak do realizacije.

Na službenoj stranici općine Stolac u razmatranju kapitalnih izdataka poslije usvajanja rekordnog proračuna od 16,97 milijuna maraka stoji ”Najveći projekt je izgradnja Gradske športske dvorane u Stocu koja prema projektnoj dokumentaciji iznosi 5.000 000 KM”.

Ta vijest je primljena s neskrivenim zadovoljstvom o čemu svjedoče i riječi Zorana Biletića, tajnika Sportskog saveza općine Stolac, koji kaže:

”Duže vremena s pažnjom pratimo aktivnosti na planu priprema za gradnju sportske dvorane u gabaritima koje zahtijevaju natjecanjima u malom nogometu, odbojci, rukometu, košarci… Sada nakon usvajanja općinskog proračuna može se reći da je počelo odbrojavanje za početak radova”.

”Nema sumnje da će izgradnja Sportske dvorane razvoj sporta i sportske kulture uopće, podići na višu razinu. Uz ostalo izgradnjom dvorane stvorit će se preduvjeti za razvoj dvoranskih sportova i ne samo to, stvoriti će se i preduvjeti i za vježbanje sportaša koji nastupaju na otvorenom u zimskim uvjetima, za razvoj sportova kojih do sada kod nije bilo. Stolac s dvoranom druga je priča od sadašnje – Stolac bez dvorane”, dodaje.

Uz gradnju dvoranu želja sportskih radnika u Stocu, je uređenje pomoćnog nogometnog terena. Glavni teren trenutačno, koriste svi pogoni HNK Stolac koji se natječe u Drugoj federalnoj ligi, južna skupina, te FK Iskra koja se natječe u Ligi Hercegovačko-neretvanske županije.

Govoreći o pravoj okupaciji glavnog terena tajnik Biletić naglašava: ”Nadamo se da će HNK Stolac u dogledno vrijeme dobiti i adekvatan pomoćni teren s umjetnom travom, koji će biti opremljen sadržajima koje današnje vrijeme zahtjeva. Na taj način bi se osigurali uvjeti za trenažni proces u svim uzrasnim kategorijama našega kluba, a time i svim mladim ljudima koji se bave sportom.

Na sadašnjem terenu je velika gužva, jer trenažni proces svakodnevno traje po šest sati, pa nakon prvenstvenih utakmica dođe u jedno teško stanje da ga je vrlo teško obnoviti u razdoblju nogometne stanke. Pomoćni teren s umjetnom travom rasteretio bi glavni teren. Uz to vjerujem da bi takav sportski teren bio stalno zauzet, a njegovom gradnjom otvorio bi se i prostor za bavljenje nekim drugim sportovima kojih sada u Stocu nema.

Ako uspijemo izgraditi ta dva objekta i staviti ih u funkciju vjerujem da će mladi ljudi imati dobre uvjete za masovnije uključivanje u bavljenje sportom, ne samo užeg urbanog područja nego i rubnih područja, te prostora koji Stocu gravitiraju. Sada moramo priznati da smo s infrastrukturnim sportskim objektima u zaostatku u odnosu na druge sredine”.

Inače, HNK Stolac koji je nepuna tri desetljeća kičma stolačkog sporta, djeluje od 1993. godine, stalno je u natjecateljskom pogonu, najprije u ligama Herceg-Bosne, a zatim Federacije BiH.

Tajnik Biletić ističe da klub ima sve uzrasne kategorijama što baš i nije lako postići u uvjetima postojeće sportske infrastrukture i povremenih financijskih poteškoća. Što se tiče dvorane, lokacija je poznata gradit će se u naselju Vidovo Polje.