Godišnja zbirka maraka HP Mostar – povijest, kultura i prirodne ljepote na jednome mjestu

61

Hrvatska pošta (HP) Mostar u Godišnjoj zbirci maraka 2021. predstavlja 28 maraka na kojima su prikazane različite svjetske i domaće teme i motivi.

Izdanjem maraka s motivom Livanjskog polja obilježen je Svjetski dan zaštite močvare i močvarnih staništa, a izdanje u povodu Valentinova čestitka je svim zaljubljenima. Za motive na markama „EUROPA 2021.“ izabrani su mužjak i ženka velikog tetrijeba, vrste koja se ubraja u ugrožene vrste divljači. Sport, s motivima plivanja, zastupljen je u izdanju „Međunarodni dan sporta za razvoj i mir“.

Prigodnim izdanjem maraka obilježena je 500. obljetnica smrti Ferdinanda Magellana, a zajedničkim izdanjem s Hrvatskom poštom obilježena je 350. obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Posebno izdanje posvećeno je Međunarodnom danu pismenosti kojim je, ujedno, obilježena i 150. obljetnica Družbe sestara sv. Vinka Paulskog u BiH.

Svoje mjesto na markama našla su arheološka i etnološka baština, brončana božica iz Sovića i pegla na žar, kao i jedinstvena arhitektura Mostara – zgrada Biskupskog ordinarijata i katedrala Marije Majke Crkve. U izdanju „Numizmatika“ prikazan je zlatnik prvog bosanskog kralja Tvrtka I., za koji se pretpostavlja da je iskovan 1377. godine u čast njegovog krunjenja za kralja.

Svjetski dan hrane obilježen je markama s motivima raštike, biljke koja je jako cijenjena u Hercegovini i predstavljala je dragocjenu hranu u godinama gladi jer je skromna u zahtjevima uzgoja.

Tradicionalno su izdane marke posvećene Međugorju, Božiću i Novoj godini, kao i izdanja flore i faune BiH. Uz floru s motivima ugroženih vrsta divljih orhideja (gospina papučica i muhina kokica) i faunu s prikazom životinja iz porodice kuna (kune bjelica i zlatica, lasica i tvor), tu je i blok izdanja Mitovi i flora s pričom o slavenskoj božici Ladi.

Godišnju zbirku maraka 2021. Hrvatske pošte Mostar možete darovati prijateljima i poslovnim suradnicima kao lijep i jedinstven dar. Zbirka, kao i sva dostupna izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba