FOTO | U Čapljini održana tribina ”2022. – EU godina mladih – izazovi i prilike u BiH

3185

Čapljina je ovoga petka bila domaćin zanimljivoj tribini pod nazivom ”2022. EU godina mladih – izazovi i prilike u BiH”.

Tribina je održana u hotelu ”President”, a privukla je veliki broj zainteresniranih za ovu temu.

Zanimljive osvrte na politike EU vezane za mlade dali su Željana Zovko – Zastupnica u EU Parlamentu (online obraćanje), prof. dr. sc. Draško Marinović – direktor Centra za demografska istraživanja Republike Srpske (online obraćanje), Ivan Vidiš – državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike RH, Prof. dr. sc. Mirjana Milićević – Sveučilište u Mostaru, Dr. Smiljan Vidić – gradonačelnik Grada Čapljine, Katarina Vučković – Institut za razvoj mladih KULT, Božo Ljubić – Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora te Mario Mikulić – zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

”Mi smo odavno prepoznali ovaj problem, a evo, jučer imamo koronu, danas rat u Ukrajini, sutra nešto treće, ali ovaj problem traje jedno cijelo desetljeće i vezan je za cijelu regiju.

Stopa mortaliteta je veća, nataliteta niža, kada se tome nadoda iseljavanje mladih onda narodima koji žive na ovom prostoru u ovoj regiji prijeti jedna velika opasnost – da nas na kraju nestane.

Nas je jako malo i zato moramo svatko na svojoj razini poduzeti ono što može – da se poveća stopa nataliteta i da se zadrži iseljavanje.

Problem se mora riješiti na više razina, sve razine vlasti moraju se uključiti u rješavanje problema kako bi se na kvalitetan način uhvatili u koštac s njim i da mladi prepoznaju BiH kao državu u kojoj se može kvalitetno živjeti”, rekao je čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.

”Ono što je bitno jeste da danas razmijenimo iskustva. Bitno je ojačati ulogu mladih u društvu onoliko koliko možemo. Uloga svih nas koji smo dio politike je da ulogu mladih ojačamo i upravo kroz našu konferenciju i zaključke pokušamo upotpuniti i doprinjeti zakonskim rješenjima u budućnosti”, rekao je Mario Mikulić.

Ivan Vidiš istaknuo je kako će Hrvatska rado podijeliti iskustva sa BiH kako bi im pomogla u rješavanju ovog problema.