Do utorka, 24. svibnja, prolongirana obustava prometa na cesti Čapljina – Mostar

888

Odgođena je obustava prometa na magistralnoj cesti od Mostara prema Čapljini, koja je bila najavljena za 9:00 sati zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste magistralne ceste M-17 na čvoru Počitelj Koridora Vc kao i priključka na ovu prometnicu.

Promet se tijekom ponedjeljka iza podne odvijao u oba smjera, a iz BIHAMK- a je za Klix rečeno da je obustava prometa prolongirana za utorak.

Koji je razlog prolongirane obustave za sada nije poznato, ali pretpostavlja se da je zbog pritiska javnosti, odnosno mještana Počitelja, koji su prosvjedom izrazili nezadovoljstvo zbog obustava prometa.

Tvrde da oni nisu bili uključeni u donošenje takve odluke i da će ovaj turistički biser pretrpjeti velike gubitke.

Obustava prometa, kako je najavljeno, na ovoj važnoj prometnici će se vršiti u tri intervala dnevno sve do 16. kolovoza 2022. godine i to vremenu od 9:00 do 12:15 sati, od 13:15 do 15:00 sati te od 17:00 do 19:00 sati, osim nedjeljom i praznicima.

Za takav režim prometa zbog radova na izgradnji hercegovačke autoceste je poduzeću Autoceste suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Po završetku radova na navedenoj dionici, promet na M-17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M-17.

Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati po fazama sukladno elaboratu plana upravljanja prometa i to: Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila Oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 9:00 do 12:15 sati; od 13:15 do 15:00 sati i od 17:00 do 19:00 sati.

Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Za vrijeme totalne obustave prometa, sudionici u prometu mogu koristiti alternativne pravce: – M-6: dionica 003 Tasovčići – Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna – Masline. M-6: Tasovčići – Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat – Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići – Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

JP Autoceste Federacije BiH je detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određena razdoblja dana, kao i u komunikaciji s lokalnim putničkim prijevoznicima, utvrdilo termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga, navode iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, piše Klix.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno naglašavaju da će potpuna obustava prometa biti na snazi do završetka zemljanih radova na “kritičnom” potezu pristupne ceste.

Nakon toga će kako navode, promet teći uz naizmjenično propuštanje vozila, napominjući da se u razdoblju izvođenja radova i planiranih obustava, preporuča korištenje alternativnih pravaca M-17 Buna-Domanovići-Čapljina i M-17 Čitluk – Čapljina na kojima je moguće nesmetano prometovanje svih vrsta vozila bez ograničenja.

Planiramo pratiti stvarno stanje prometa, te po potrebi korigirati i prilagođavati razdoblja zatvaranja magistralne ceste M-17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti, te Vas ovim putem molimo za razumijevanje, poručuju iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.