VIDEO | Tribina u Svitavi: Pričalo se o ilirskim vremenima i budućnosti turizma

1704

Na obali Svitavskog jezera održano je predavanje na temu ”Svitava u ilirskom vremenu i danas” pod pokroviteljstvom HMS-a i nove turističke atrakcije Lake tour Svitava.

S obzirom da turiste pored aktivnog odmora i gastronomije također zanima i povijest mjesta koje posjećuju, ideja je bila da se ovakvim predavanjima započne sa dodatnom edukacijom mještana i radnika u turizmu.

Bajkovita i fotogenična lokacija koju već posjećuju brojni turisti okupila je u utorak 40-ak posjetitelja koji su došli čuti ponešto o svojoj povijesti i uz to uživati u specijalitetima domaće kuhinje, vožnji brodicom po jezeru i širokoj ponudi koju su prezentirali naši domaćini braća Martić.

FOTO/VIDEO | Lake Tour Svitava: Braća Martić stavila su Čapljinu na turističku kartu svijeta

Predavanje je izveo magistar arheologije i povijesti Ivan Prce, koji je prezentirao dio prošlosti Svitave i njene okolice, područja koje ima kontinuitet života preko 2000 godina.

Posjetitelji su mogli čuti niz činjenica o Ilirima, odnosno tko su zaista bili Iliri, koja su sve plemena postojala, koja su područja naseljavali. Također je prezentiran odnos Ilira sa Grcima i Rimljanima, kako je izgledao ilirski novac, što se zna o njihovom jeziku i brojne druge zanimljivosti iznesene su na ovu temu.

Svitava je bila jedan od prostora na kojem su živjeli Daorsi, narod slavan po svojim iznimnim graditeljskim vještinama i kiklopskim zidinama u Daorsonu, a danas znamo i da su bili jedino ilirsko pleme koje je kovalo svoj vlastiti novac.

Bilo je riječi i o ulozi žena u ilirskome svijetu, značaju lađa i vodenih tokova za putovanja, trgovinu i privredu, važnosti gradina i gomila na uzvisinama te zmija, koje su bile i ostale čuvarice vječnih počivališta ilirskog naroda.

Događaj se uz to poklapao sa godišnjicom i sjećanjem na veliku pobjedu Hrvata u Domovinskom ratu (Lipanjske zore) u kojoj je oslobođeno područje istočne obale rijeke Neretve. Prce je naglasio kako se ovom pobjedom, koju su izvele združene hrvatske snage, danas može graditi budućnost na vlastitim ognjištima ali kako se sjećanje na žrtve i živote koje su dali za našu slobodu nikad ne smije zaboraviti.

Nadalje, naglašeno je kako se upravo vrh Budisavina ističe kao jedna od najvažnijih obrambenih točaka u minulom ratu i na taj način Svitavu iznova svrstava u naša važnija mjesta.

Pred kraj izlaganja, naglašeno je kako Svitava ima veliki potencijal koji se mora kroz širenje turističke ponude etablirati na turističkoj karti ne samo Bosne i Hercegovine, već i šire. Jedan ogroman adut naših jezera svakako je i spektakularan zalazak sunca sa refleksijama i koloritom kakav se ne može doživjeti svugdje, te se također može brendirati kao nesvakidašnje iskustvo.

Svitava je za sada prva mjesna zajednica koja je u novije vrijeme dobila događaj ovakvog formata na otvorenom. Svi posjetitelji su uživali u domaćinskoj atmosferi i ambijentu koji se odvijao prije i nakon tribine, na koju su došli i pripadnici biciklističkog kluba Čapljina. Svitava se zaista prezentirala u najljepšem svjetlu, ne samo kroz izvrsnu organizaciju događaja, već i podršku mještana ponosnih na svoju bogatu povijesnu baštinu.