Ljubuški primjer ulaganja u kulturu i turizam: U obnovu kule uloženo 400.000 KM

506

Zahvaljujući iscrpnim višemjesečnim radovima na obnovi tvrđave hercega Stjepana Kosače Grad Ljubuški je ovog ljeta dobio još jednu turistički atraktivnu lokaciju.

Uz Kravicu, muzej na Humcu, Koćušu… u funkciju se stavlja i povijesni bedem koji stoljećima bdije nad ovim gradom.

Kroz nekoliko dana i službeno će biti upriličen obilazak Starog grada povodom završetka opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova, provedenih i financiranih kroz projekt „HeritageREVIVED – Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas“ koji se provodi kroz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Kada je riječ o povijesno-kulturnoj baštini Ljubuškog kroz ovaj projekt su se ,između ostaloga, provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema vrijedni gotovo 400 tisuća eura.

Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad. Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika. Navodi se kako se pretpostavlja da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću.

”Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture”, navedeno je na stranici projekta “Heritage Revived”.

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškoga, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Vodeći partner na projektu je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG. Partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR), Općina Ulcinj (MNG). Ukupan proračun / sufinanciranje Europske unije iznsoi 1.965.441,19 eura / 1.670.625,00 eura.

Trajanje je predviđeno do 14. listopada 2022. Inače, HERAG-u i Gradu Ljubuškom ovo je četvrti projekt prekogranične suradnje usmjeren na obnovu i prezentaciju kulturne baštine.

Kroz Theme Medieval, Connecting Separated i Fort Net započeto je s istraživanjima i radovima na Starom gradu Ljubuškom i rimskom vojnom logoru na Gračinama, a projekt Heritage REVIVED financijski je najveći i najvažniji EU projekt ulaganja u ove lokalitete dosad.

Pored radova na tvrđavi herceg Stjepana Kosače kroz ovaj projekt radi se i obnova rimskog vojnog logora na Gračinama.