NIPT test za trudnice dostupan u MedLabu – donosimo sve što trebate znati o ovome testu!

953

U razgovoru sa voditeljicom ”MedLab” laboratorija Sanjom Ćorović, dipl. ing. medicinsko-laboratorijske dijagnostike, doznali smo što se novo nalazi u panelu usluga MedLaba.

Tom prilikom razgovarali smo o NIPT testu koji je od sada dostupan svim trudnicama koje žele i kojima se preporučuje da ga rade.

Sanja nam je detaljno objasnila kako i zašto su se odlučili za uvođenje ovog dijagnostički vrlo značajnog testa.

“U MedLabu svi težimo istom cilju, a to je udovoljiti i odgovoriti potrebama naših pacijenata. Tako smo i došli na ovu ideju o NIPT-u, da uz što bolju dijagnostiku i najmanje moguće vrijeme čekanja rezultata (samo pet do sedam dana) trudnice dobiju uvid u zdravstveno stanje svoje buduće bebe i da se prema tome lakše pripreme za sve što ih u nastavku trudnoće i u razdoblju nakon poroda očekuje”, rekla nam je Sanja.

Kada razmisljamo o vlastitoj budućnosti, nezamisliva nam je bez zdrave i sretne obitelji. Sve što jesmo i želimo postati mi želimo prenijeti na naše potomke, i zato nam je važno da naša djeca budu zdrava.

Znate li da o njihovom zdravlju možete brinuti još dok su u majčinoj utrobi, već od 10. tjedna trudnoće? Pitate se kako je to moguće? Odgovor je NIPT!

A što je zapravo NIPT?

NIPT je neinvazivni prenatalni test, preporučen od strane liječnika i zdravstvenih djelatnika, koji detektira genetske poremećaje već od 10. tjedna trudnoće. NIPT  test uključuje: trisomije – Dawnov sindrom, Edwardsov sindrom i Patau sindrom, aneuploidije spolnih kromosoma, mikrodelecije i duplikacije.

Radi se o testu sa jako dobrim značajkama:

 • Jednostavnost uzorkovanja – za test je dovoljna jedna epruveta krvi. I ranije smo svi mi mnogo puta odlazili u laboratorij na vađenje krvi pa iz vlastitog iskustva znamo da se radi o bezopasnom rutinskom postupku koji traje tek nekoliko sekundi;
 • Sigurnost – Zbog jednostovanje procedure skupljanja uzorka NIPT je potpuno siguran test kako za majku, tako i za plod, jer na ovaj način ne mogu se povrijediti ni majka ni beba, niti može doći do pobačaja ili drugih komplikacija;
 • Pouzdanost – ovaj test ima CE IVD oznaku koja garantira sigurnost i kvalitetu, test se smatra preko 99% pouzdanim za otkrivanje genetskih bolesti i stanja;
 • Točnost – precizan rezultat koji je definiran kao definitivan odgovor – je li genetska abnormalnost koja se NIPT testom otkriva detektirana ili ne.

S obzirom na to da se genetske abnormalnosti mogu javiti u bilo kojoj trudnoći, preporučuje se bez obzira na dob ili unaprijed utvrđen genetski rizik. NIPT test posebna je preporuka za žene koje su starije, sa osobnom ili obiteljskom anamnezom određenih stanja te čiji drugi probirni testovi ukazuju na povećan rizik od aneuploidije.

Dakle, ukoliko ste trudnica koja je:

 • dobila loš nalaz double ili tripl testa
 • imala loš ultrazvučni nalaz
 • ostala trudna pomoću vantjelesne oplodnje
 • koja u obitelji ima osobe sa nekim genetskim poremećajima
 • imala lošu prethodnu trudnoću ili je plod prethodne trudnoće imao neke anomalije
 • imala spontani pobačaj – tada ste netko kome se svakako preporučuje NIPT test.

Dijagnostička procedura obavljanja NIPT testa može se svesti na nekoliko koraka:

 1. Uzorkovanje venske krvi u kojoj stručno osoblje izdvaja DNK bebe iz uzorka majčine krvi
 2. Analiza DNK bebe pomoću savremene tehnologije
 3. Interpretacija rezultata lako razumljivih za pacijente
 4. Nakon samo nekoliko dana u vašim rukama držite rezultate koji vam omogućavaju da otkrijete da li je vaša beba izložena trisomijama, aneupoidijama spolnih kromosoma, mikrodelecijama i duplikacijama koje mogu biti uzrok brojih anomalija i smetnji u fizičkom stanju i psihofizičkom razvoju bebe.

Na ovaj način mi vam, zahvaljujući izuzetno naprednoj tehnologiji i testu koji ima preciznost od preko 99%,  pomažemo u donošenju svjesnih odluka za dalji tijek trudnoće, porođaj i razdoblje nakon porođaja.

Briga majke za svoje buduće dijete je nešto sasvim normalno, emocija koja se često javlja u kombinaciji sa strahom i nameće pitanje: ”Što ako sve ne bude uredu?”

Strepnja, briga i neizvjesnost od sada se mogu na pouzdan način svesti na minimum – uz NIPT test možete lako saznati postoji li neki genetski poremećaj te se na odgovarajući način pripremiti za razvoj bebe.

Za najvažnije stvari u životu treba birati najbolje, pa kada mislite na zdravlje bebe sjetite se da mi mislimo na vas i da ste s nama na korak do sigurne trudnoće.

Za sve detalje o ovom testu kao i sve potrebne informacije možete kontaktirati osoblje laboratorija pozivom na broj 036/810-850.