VIDEO | Vinarija ”Terra madre” – mjesto koje morate posjetiti – zbog pogleda, vina, usluge, odmora…

1167

U mjestu Komarna, točnije na brdu sa kojeg puca savršen pogled, nalazi se Vinarija ”Terra madre”. Na koju god stranu svijeta se okrenete vidjet ćete samo jedno – ovo je mjesto gdje se ljube kamen, sunce, more i vinova loza.

Nije stoga ni čudo što su vina ove vinarije jedna od najboljih u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Kad s ceste za Dubrovnik, par kilometara prije Neuma skrenete prema vinogradima Komarne, prvo ćete se makadamskim putem provesti kroz vinograde udruge opuzenskih branitelja.

Zatim, vozeći se još dalje kroz vinograde uz opojne mirise smilja i divljeg cvijeća, dolazite na sam rub poluotoka na Komarni. Ondje se nalazi velika, jednostavna ali lijepa zgrada, s podrumom, kušaonicom i terasom s najnevjerojatnijim pogledom u Hrvatskoj.

S terase vinarije Terra Madre vidi se tridesetak ili više kilometara mora, od obala Pelješca do obrisa Brača I Hvara. Ispod same terase pogled se pruža prema vinogradima oko vinarije, zasađenim u kamenu.

Njihova započela je sadnjom vinograda na Komarni, najmlađem vinogorju u Hrvatskoj. Ono je rođeno 2008. godine kada su posađeni prvi trsovi – oko 100.000 Plavca Malog i 25.000 Pošipa.

Vinogradi Terra Madre imaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze na ekološki način. Ekološki certifikat nose od 2013. godine. U obradi tla većina poslova odvija se ručno ili pomoću mehanizacije prilagođene za tu namjenu.

Od početka do danas vina Terra Madre osvojila su veliki broj nagrada, a posebno se ističe međunarodno priznanje iz 2019. godine – srebrena medalja s najprestižnijeg natjecanja u Londonu Decanter i to za Plavac Premium berbu 2016. godine.

Svi ljubitelji vina, mora, sunca, vinograda, prelijepih pogleda i još ljepših zalaka sunca sigurno neće nadaleko naći bolje mjesto za jednodnevni izlet i odmor. Toplo vam preporučujemo posjetu ovoj vinariji. Vjerujte, nećete požaliti.