VIDEO | Obnovljena tvrđava hercega Stjepana Kosače: Važna povijesna i turistička atrakcija Hercegovine

840

Tvrđavi hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom udahnut je novi život i proteklih dana ne prestaje privlačiti pažnju domaće, ali i strane javnosti.

Sve je veći broj turista koji posjećuju ovaj lokalitet nakon restauracije koja je ovo važno arheološko nalazište iznad Ljubuškog stavila na turističku mašu svijeta.

U želji da se ova utvrda spasi od urušavanja, jer su pojedini dijelovi njezinih bedema i drugih konstruktivnih elementa bili pred urušavanjem, provedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, što podrazumijeva razgradnju trošnih obloga i jezgre bedema te novo zidanje i fugiranje.

Radovi na obnovi tvrđave, vrijedni oko 400.000 eura, provodili su se u dvije faze, putem dva prekogranična projekta (Fort-Net i Heritage Revived).

Obnovljen je bedem na jugoistočnom oboru i cijela središnja jezgra tvrđave koja se sastoji od branič kule i središnje kule zvane Herceguša.

Uz poštivanje svih metodoloških normi, kao i preporuka i dozvola resornih ministarstava, konačan oblik, visina, izgled, materijal i ostalo, rezultat je dokumentacije zatečenog stanja te djelomice korištenja arhivskih fotografija ovog nalazišta.

Arheološkim istraživanjima potvrđen fortifikacijski kontinuitet od kasne antike preko bizantske i srednjovjekovne arhitekture do austro-ugarskog vojnika koji se na straži krajem 19. stoljeća potpisao na kamen.

Posjetitelji, koje smo zatekli na tvrđavi, kažu da im je najzanimljivije posjetiti jezgru nalazišta, odnosno ulaz i uspon na vrh branič kule s koje se pruža sjajan panoramski pogled na šire područje Ljubuškog i Hercegovine.

*Prilikom preuzimanja teksta, fotografija ili izjava obavezno je navesti Čapljinski portal kao izvor i dodati poveznicu (link) na članak najdalje u drugom pasusu teksta!