FOTO | Herceg obišao požarišta u Neumu o poručio: Treba nam airtractor

1817

Par minuta prije helikoptera u neumsko zaleđe stigli su predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i Eugen Ćubela, direktor uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo.

”Rješenje u preventivi i u opremanju postrojbi. I što se tiče vozila i opreme, a i to što je Vlada zajedno sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo ”potegla” i projekt nabavke letjelica za gašenje požara na nepristupačnim mjestima”, kazao je Ćubela koji je dodao kako se ovom poslu mora pristupati ”savjesno i odgovorno”.

”Očekuje se bolja situacija čim helikopter krene ”u akciju”, zaključio je Ćubela.

Nevenko Herceg istaknuo je kako je najvažnije da su sačuvani ljudski životi i to što se spriječila materijalna šteta na kućama.

”Prije svega moramo učiniti sve da zaustavimo širenje požara jer ovo do sada je šteta za koju možemo reći da je možemo sanirati”.

”Želim u ime vlade HNŽ iskazati i čestitati ljudima koji ovdje ulažu nadljudske napore kako bi zaustavili vatrenu stihiju”, kazao je Herceg, te dodao kako su ”noćas negdje iza 1:30 zatražili pomoć OS i pomoć iz zraka ali i pomoć iz Hrvatske. Zasad nemamo odgovor iz Hrvatske, a helikopteri iz Rajlovca već su stigli”, te također istaknuo kako su ”oni su jako važni kako bi se ugasili požari na nepristupačnim terenima”.

”Nažalost ono što mogu reći je da je u zadnje vrijeme sve više događaja na ovim prostorima i ne mogu se oteti dojmu kako je uzrok većine požara ljudski faktor. Trebamo prije svega na tome poraditi, da svatko od nas bude savjesni građanin koji će to prijaviti i prvi reagirati”, naglasio je, te dodao kako je ”uvjeren sam da je ovdje ljudski faktor u pitanju i štete su ogromne”.