Neum proglasio stanje prirodne nesreće zbog velikog požara

1156

Zbog velikog požara koji je poharao zaleđe općine Neum 2. kolovoza 2022. godine, Općinski načelnik Dragan Jurković, na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Neum.

Ovom Odlukom proglašava se stanje prirodne nesreće uzrokovano velikim požarom otvorenog prostora, nastalog dana 2. kolovoza 2022. godine, na dijelu područja Općine Neum i to za naseljena mjesta: Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnica.

U požaru su stradali brojni maslinici iz kojih su svake godine brojnim priznanjima nagrađivana maslinova ulja, uništen je veliki broj pčelinjaka i košnica, te drugih kultura koje se uzgajaju na ovom području.

Općina Neum i njeni stanovnici pretrpjeli su ogromnu štetu koja će se tek zbrajati.

Smirivanje stanja na terenu nastupilo je nakon puna tri dana neprestanog gašenja domaće vatrogasne postrojbe, brojnih mještana, vatrogasnih postrojbi iz susjednih općina i gradova i u konačnici uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koji su na teren stigli drugi dan požara.

Načelnik općine Neum se ovim putem još jednom zahvaljuje svim vatrogascima, iz svih vatrogasnih postrojbi, dobrovoljcima i mještanima, Oružanim snagama BiH i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovim teškim danima za općinu Neum.