Gotovo polovica karcinoma u svijetu uzrokovana faktorima koji se mogu izbjeći

751

Gotovo polovica smrtnih slučajeva od raka u svijetu povezana je s čimbenicima koji se mogu izbjeći kao što su pušenje, konzumacija alkohola, nezaštićeni seks i pretilost, pišu znanstvenici.

Analizirali su podatke oko 10 milijuna ljudi koji su umrli od 23 vrste raka u 2019.

Vanjski čimbenici bili su uzrok bolesti u 4,45 milijuna smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 posto.

“Ova studija pokazuje da je teret raka i dalje važan javnozdravstveni izazov koji raste širom svijeta”, rekao je Christopher Murray sa Sveučilišta Washington, koautor studije.

Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 posto slučajeva), konzumacija alkohola (oko 7 posto), spolno prenosive bolesti (6,5 posto) i pretilost (oko 4,2 posto za muškarce i 5,2 posto za žene).

U 2018. više od 2 milijuna slučajeva raka bilo je povezano s infekcijama kao što su Helicobacter pylori, hepatitis i HPV.

Studija je također pokazala da je rizik od smrti od raka zbog vanjskih čimbenika veći za muškarce (u 50,6 posto slučajeva) nego za žene (36,3 posto).

“Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: znatan broj karcinoma, a najvjerojatnije većina kada su u pitanju infekcije, može se spriječiti”, pišu znanstvenici u znanstvenom časopisu Lancet.

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i financijski učinak: ulaganje do 100 milijuna dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara u troškovima liječenja.