Vinari potvrdili: Cijene hercegovačkih vina ove jeseni idu prema gore

364

Ova godina bit će izuzetna za vinare, ali će vino zbog poskupljenja repromaterijala biti skuplje, poručuli su iz najvećih hercegovačkih vinarija.

Na plantaži Željuša mostarskog Hepoka berba je u punom jeku. Visoke temperature išle su u prilog grožđu ali ne i beračima koji su radili i na temperaturama iznad 40 stupnjeva.

Ove godine ima manje berača, kaže jedna od radnica na plantaži za Federalnu televiziju.

Na plantaži Vinarije Čitluk u Krućevićima bere se selektivno kako koja sorta prispijeva. I tu se osjeti manjak berača.

”Od mladih ovo nitko neće da radi, samo je ostalo malo još nas starih, još koju godinu”, kaže jedna od radnica.

Ova godina će biti iznimna za vinare jer su vremenske prilike pogodovale grožđu te je i berba počela dosta ranije nego inače.

”Mi smo jako zadovoljni prinosima, koji su veći u odnosu na prošlu godinu. Također, kvaliteta grožda je jako dobra. Enolozi su zadovoljni, što se nas tiče godina je uspješna”, kaže Asmir Vejković, upravnik plantaža poduzeća Hepok Mostar

Enolog Vinarije Čitluk Tihomir Prusina kaže da je sunca bilo u izbobilju, pa čak i suše, ali da je bilo i terena gdje je tlo duboko i gdje loza nije trpjela zbog vremenskih neprilika, osobito sorte blatina, tnjak, caberne souvignon, merlot itd.

”A u Kamenim vinogradima loza je već 40 godina stara i to je raritet u svijetu i danas”, kaže Prutina.

U Vinariji Čitluk ali i Hercegovina vinu, koji su najveći izvoznici, zadovoljni su godinom, ali navode i da se susreću i s visokim cijenama repromaterijala što će, evidentno je, utjecati i na cijene vina.

BiH je u prošloj godini izvezla vina u vrijednosti 6,5 milijuna KM, a uvezla u vrijednosti 33 milijuna KM, a ovakav omjer je, poručuju stručnjaci, nedopustiv.