FOTO/VIDEO | Ekskluzivno: Donosimo izgled i nacrt novog Dječjeg vrtića u Čapljini!

3007

U Čapljini će do kraja ove godine započeti izgradnja Dječjeg vrtića sa jaslicama i to na lokalitetu Ada – Bad.

Osnovni koncept ovog idejnog rješenja bazira se na Zelenoj gradnji, što podrazumjeva
cjelokupni proces osmišljavanja, projektiranja, uporabe i održavanja temeljen na principu
održivosti.

To znači kako će, između ostalog, Dječji vrtić Čapljina sam proizvoditi svoje voće, povrće, začinsko bolje…

Detalji vezani za izgradnju ovog objekta predstavljeni su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljine.

U projektu su poštivani pedagoški standardi za predškolski odgoj, te se nastojalo ostvariti kvalitetnu povezanost i fleksibilnost prostora za boravak djece, te njihov nadzor od strane
odgojno-obrazovnih djelatnika.

U prizemlju zgrade su smještena tri para vrtićkih jedinica, međusobno degažiranih, tako da stvaraju manje “esturije” vanjskih zelenih površina u vizualnu unurtašnjost vrtića. Sve jedinice imaju potpunu istočnu orjenatciju i dodatno južnu, koja se može zasjeniti pokretnim brisolejima, za vrijeme velikih ljetnih vrućina.

Sve skupne jedinice imaju grupirane garderobe i sanitarne čvorove, te zajedničku terasu, koja je povezana sa otvorenim parternim površinama za igru djece. Desno od ulaza smješten je prostor za ljekara i dvije prostorije za izolaciju oboljele djece, sa kupaonom.

 

U nastavku ovog bloka smještena je recepcija sa tehničkom sobom, te degažman sa uredima uprave vrtića. Višenamjenski prostor je povezan sa sobama logopeda, psihologa i senzomotorike, te prostorom rekvizita i opreme. Gospodarski pristup pratećim prostorima je na sjevernoj strani zgrade.

Na gospodarski degažman povezani su prostori kuhinje sa spremištem i garderobama,
prostorom kotlovnice, i vešerajem. Ovi gospodarski prostori imaju toplu vezu sa prostorom
komunikacija prizemlja.

Na katu se nalaze dvije cjeline, od kojih svaka ima po dvije jasličke jedinice sa svim sadržajima, međusobno odvojene. Prostor između dvije cjeline kata rješen je kao ozelenjeni ravni krov, sa prostorima vrtova i mediteranskog bilja. Ovaj ozelenjeni ravni krov, povezan je sa parternim površinama vrtića preko široke ozelenjene rampe.