Kako jedu naši parlamentarci: Pečenje 7 KM, musaka 4 KM, deserti po 1 KM

1348

Zastupnici u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u dnevnoj ponudi hrane na raspolaganju imaju bogat izbor hrane i pića.

Prema popisu sa dnevnog menija od 18.10.2022. godine, može se reći da su cijene u tom restoranu povećane, ali bi se opet moglo reći da su na znatno nižoj razini ukoliko se uzme u obzir novac koji građani izdvajaju za hranu tijekom trenutne inflacije.

Naime, s obzirom na to da su cijene mesa u BiH generalno znatno povišene počevši od piletine do teletine, meni pokazuje da parlamentarci FBiH za teleće pečenje izdvajaju 7,20 KM, a za teleći odrezak 6,60 KM.

Važno je napomenuti da je teleće pečenje inače najskuplje jelo na meniju restorana u Parlamentu FBiH.

Kada je riječ o ostalim jelima od junetine i teletine izdvajaju se znatno niže cijene pa se tako teleća mesna juha plaća cijelih 1,80 KM, a 2,40 KM teleća čorba.

Ukoliko se slučajno nađete u ovom restoranu ni vi, kao ni parlamentarci, nećete morati izdvojiti mnogo novca ni za sendviče, variva, salate, a pogotovo ne za deserte od kojih je najskuplja tufahija – 2,40 KM, a Monte torta čak 1,20 KM.

U poređenju sa cjenovnikom iz 2017. godine moglo bi se reći da su cijene hrane u restoranu federalnog parlamenta blago povišene, međutim, poredeći sa trenutnom situacijom ovaj meni je i više nego pokazatelj da parlamentarci ne mogu osjetiti pravu inflaciju.

U fotografiji ispod pogledajte spisak cijena u restoranu Parlamenta FBiH: