Zeljko: Hrvatski blok inzistirat će da ima većinu u novoj Vladi HNŽ

525

HDZ BiH će i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koalirati s legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda, odnosno onom bošnjačkom strankom ili koalicijom koja može osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu za izbor nove županijske vlade i s kojom usuglasimo program rada nove vlasti, kazao je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH, novoizabrani zastupnik u Skupštini HNŽ i nositelj HDZ-ove liste za županijski parlament Slaven Zeljko. – Nama partner za razgovor niti bilo što drugo jedino ne može biti DF, dodao je Zeljko.

Podsjetio je kako je HDZ BiH osvojio 11 mandata za parlament HNŽ te je nezaobilazan u formiranju vlasti.. Nagovijestio je koaliciju s HDZ 1990, članicom HNS-a koja u Skupštini HNŽ ima 3 zastupnika.

– Taj hrvatski blok ima ukupno 14 zastupnika, s HRS-om 16. No, pozicija republikanaca je nejasna budući su oni zamrznuli članstvo u Hrvatskom Narodnom saboru BiH, kazao je Zeljko.

Upitan tko će, onda biti partner koaliciji dva HDZ-a s bošnjačke strane SDA ili “Trojka”, Zeljko je odgovorio: – To ćemo još vidjeti.

Podsjetimo, SDA u županijskoj skupštini ima 7 zastupnika dok SDP ima 3, DF 2, a NiP i NES po jednog.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na današnjoj je konferenciji za novinare, nakon sjednice stranačkog predsjedništva kazao kako ova stranka pregovore o formiranju vlasti počinje već sutra i to s 8 bošnjačkih strnaka, koji imaju potpisan koalicijski sporazum.

Na pitanje što točno znači stav da DF ne može biti koalicijski partner HDZ BiH niti strankama HNS-a Zeljko je pojasnio kako s Komšićevom strankom iz poznatih razloga neće biti kontakta niti bilo kakvih razgovora, no hoće li oni biti dio jednog ili drugog bošnjačkog bloka, to je, precizirao je, stvar bošnjačkih stranaka.

Pridruži li se DF, “Trojci” u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao što je to učinio u Zeničkodobojskoj, to znači da će bošnjački oporbeni blok imati 7 zatupnika, jednako kao i SDA, pa će dva HDZ-a moći izabrati tko će im biti partner.

O tome kako će izgledati struktura nove Vlade Hercegovačko-nertvanske županije Zeljko kaže kako će u novoj parlamentarnoj većini hrvatski blok imati dvije trećine zastupnika, pa bi bilo logično da ima i dvije trećine ministara.

– U svakom slučaju, budući da HDZ BiH ima nadpolovičnu većinu, pripada nam mjesto premijera i polovica ministarskih pozicija, odnosno koalicija dva HDZ-a će insistirati da ima većinu u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, zaključio je Zeljko, koji je i mogući kandidat za novog premijera HNŽ.