Konstituirana Skupština HNŽ: Prisegu položilo troje zastupnika iz Čapljine

1611

Prva sjednica novog saziva Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije održana je u Mostaru u Velikoj dvorani obnovljene skupštinske zgrade.

Konstituirajuća sjednica započela je intoniranjem himne BiH i prisegom zastupnika.

Prisegu je položilo i troje zastupnika iz Čapljine: Iva Raguž (HDZ BiH), Ivana Buntić-Jovanović (HDZ BiH) i Mirko Vasilj (HRS).

”Bili smo šampioni u negativnom smislu. Najmanje smo se sastajali u Federaciji. Imali smo više izvanrednih sjednica nego redovnih. Vidim dosta novih zastupnika i novih snaga. Očekujem da ćemo imati jako produktivnu skupštinu i da ćemo na kraju krajeva raditi onaj posao za koji su nas građani birali.

Što se tiče nove parlamentarne većine, što se SDP-a tiče on je zainteresiran. Mislim da ne smijemo više dozvoliti taj luksuz da ostanemo u oporbi i da dozvolimo da ova zemlja tone u ovom smjeru kako je išla zadnjih desetak godina.

SDP razgovara i razgovarat će u narednom razdoblju s političkim subjektima koji imaju zastupnike u našoj Skupštini i nadam se da ćemo jako brzo dobiti Vladu, onu Vladu koja će raditi u interesu svih građana naše županije i da ćemo raditi na nekim programskim principima, a ne kao do sad gdje su se stranački dijelila ministarstva i gdje je svako ministarstvo bilo za sebe”, rekao je Ismet Lulić.

Trenutačno predsjedavajući Skupštine, Šerif Špago, smatra da će doći do zastoja kod imenovanja jer je klub Srba sastavljen od više političkih opcija, piše Hercegovina.info.

”Poprilično sam siguran da danas nećemo imati prijedloge za rukovodstvo iz reda srpskog naroda jer imamo tri zastupnice iz tri političke stranke i vjerojatno će predlaganje za predsjednika Kluba morati sačekati definiranje skupštinske većine, odnosno sporazuma o implementaciji izbornih rezultata i konstruiranju izvršne vlasti u županiji”, rekao je Špago.

Poznato i kad bi se trebala znati imena zastupnika koji idu u Dom naroda Federacije BiH.

”Želimo verificirati mandate novoizabranim zastupnicima i okončati ovaj dio posla u zakonski predviđenim rokovima. Na dnevnom redu se nalazi još dio oko osnivanja klubova, biranja predsjedavajućih skupštine te naravno izbor zastupnika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Danas ćemo raditi onaj dio posla do izbora zastupnika u Dom naroda jer on predstavlja niz radnji za koji treba vremena”, kazao je Tomislav Martinović pred okupljenim novinarima te naglasio da se nada kako će se proces izbora zastupnika u Dom naroda završiti do 1. prosinca što je ujedno i zakonski rok.

U novom skupštinskom sazivu najviše zastupnika će imati HDZ koji će biti glavni faktor u sastavljanju nove Vlade. Ovo su zastupnici koji su sjeli u skupštinske klupe.

HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško, Oliver Soldo, Marija Bošković

SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović

HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić

SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić

HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj

DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub

NES: Nermin Vrtić

NiP: Omer Hujdur