Evo što i kojoj količini može prenijeti preko granice u BiH!

2813

Budući da sve veći broj stanovnika Bosne i Hercegovine zbog nižih cijena i mogućnosti povrata poreza odlazi u kupnju u trgovine u Hrvatskoj, dobro je znati što se i u kojoj količini može prenijeti preko granice, piše Večernji list BiH.

Kako stoji na službenoj stranici Uprave za neizravno oporezivanje, u BiH je dopušteno unijeti ili poslati osobne pošiljke mesa i mlijeka te njihovih proizvoda (osim mlijeka u prahu za dojenčad, dječje hrane i posebne hrane ili posebne hrane za kućne ljubimce potrebne iz medicinskih razloga) pod uvjetom da dolaze iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, i to u količini od pola kilograma po osobi.

Također je dopušteno unijeti osobne pošiljke mlijeka u prahu za dojenčad, dječje hrane i posebne hrane potrebne iz medicinskih razloga pod uvjetom da dolaze iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije i da, među ostalim, njihova zajednička količina ne prelazi ograničenu masu od jedan kg po osobi.

U BiH se može unijeti i riba. Naime, dopušteno je unijeti ili poslati u BiH osobne pošiljke ribljih proizvoda iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije pod uvjetom da je svježa riba, očišćena, a masa ribljih proizvoda ne prelazi po osobi jedan kg ili masu jedne ribe, ovisno o tome što je teže.

Prema pravilniku o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima, mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda koje su izuzete od fitosanitarnog pregleda i propisanog postupanja. Male količine bilja i biljnih proizvoda u smislu tog pravilnika su svježe voće i povrće (izuzev krumpira), ukupne težine do pet kg, zatim sječeno cvijeće i dijelovi biljaka uvezani u buket ili vijenac, jedan buket ili vijenac.

Tu također spada i sjeme cvijeća i povrća (izuzev sjemena krumpira) u originalnom pakiranju ukupne težine do 100 g, koje nije namijenjeno za prodaju, do pet paketića, te lukovice i krtole ukrasnih biljaka, ukupno do tri kg. Isto pravilo vrijedi i za božićna drvca bez korijena gdje jedna osoba može unijeti jedan komad.

Ograničen je unos sobnog bilja i lončanica (izuzev bonsai drveta), i to do tri biljke po osobi, dok balkonskog bilja i neodrvenjelog ukrasnog grmlja jedna osoba može unijeti najviše deset komada.

Bez plaćanja davanja jedna osoba u Bosnu i Hercegovinu može unijeti i jednu litru alkoholnog pića s udjelom alkohola većim od 22 posto i dvije litre s udjelom alkohola manjim od 22 posto. Mirnog vina mogu se unijeti četiri litre, a piva 16 litara.

Oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u osobnoj prtljazi putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu.

U tu vrijednost ne uračunavaju se duhan i duhanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo. Prema podacima sa službene stranice UNO-a BiH, u ovu zemlju dopušteno je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe u količinama nužnim za uobičajenu terapiju, i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepis potvrde bolesti, potvrda liječnika, recept).

Također, svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni su to prijaviti carinskom tijelu na svakom graničnom prijelazu u BiH.