Papa Franjo: Neki su toliko pohlepni da bi i svoje susjede pojeli

463

Papa Franjo je jučer na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaki da neki žele “čak i svoje susjede pojesti”.

Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati, pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal.

Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva.

“Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede, braću i sestre”, kazao je. “Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom!”.

Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, zvjerstva i ničime izazvanu agresiju.

U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu.

“Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi”, rekao je Papa, osudivši “halapljivost za novcem, moći i užicima”.

“Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda”, istaknuo je spomenuvši i “nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu”.

Ranije ovaj mjesec, Franjo je ljude pozvao da potroše manje novca na božićna slavlja i poklone te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im se pomoglo da prežive zimu.