VIDEO | Dozvoljeni minus na bankovnom računu – spas ili zamka?

  640

  Više od pola milijuna građana BiH ima dozvoljeno prekoračenje na svojim bankovnim računima.

  Zbog velikih poskupljenja, a niskih primanja, takozvani dozvoljeni minus mnogima je spas za plaćanje računa ili rješavanje nekih drugih potreba.

  Za veliki broj građana Bosne i Hercegovine, “dozvoljeni minus” je prva opcija u slučaju potrebe za dodatnim novcem. To pokazuju i podaci Centralne banke, odakle ističu da preko 544.000 građana ima dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, a dug po ovom osnovu iznosi više od 310 milijuna maraka.

  Na pitanje zašto, odgovor je jasan. Za ekonomiste je ovaj vid pozajmice “nužno zlo”.

  To nije pitanje njihovog izbora, to je rješenje koje u datom trenutku mogu primijeniti da servisiraju obaveze koje su dospjele, a koje nemaju mogućnosti da plate iz tekućih prihoda tako da je to nužno zlo, izjavio je za BHRT ekonomist Zoran Pavlović.

  Jako je teško da građani pokriju samo dio potrošačke košarice od redovnih primanja, a pogotovo dodatna plaćanja koja imaju. Samo registracija vozila, čak i umirovljenici se zadužuju da bi registrirali vozila ili izvršili sitne popravke na vozilu ili u kući, rekla je za BHRT ekonomistica Mirjana Orašanin.

  S druge strane, mnogi upadaju u zamku trošenja nezarađenog novca.

  Onog trenutka kad koristimo nezarađeni novac nemamo osjećaj da smo nešto platili, samo vidimo da nam dolaze kamate, obračuni i to je jako nezgodna situacija, dodala je Orašanin.

  Porast zaduženosti građana po ovoj osnovi najbolji je pokazatelj općeg stanja u društvu, jer se taj novac ne troši na luksuz, nego na neophodno, kaže sociolog Drago Vuković

  S ovim standardom, s visinom osobnih primanja, s ovom inflacijom koja je mnogo veća nego što je vidljiva da je to dosta teško, nisam siguran da ljudi mogu živjeti solidno, smatra Vuković.

  Iako građanima ova vrsta pozajmice može djelovati kao dobra opcija u slučaju da, na primjer, kasni plaća, a postoje troškovi koje moraju izmiriti, treba imati na umu da je ovo ipak najskuplji vid zaduživanja, s najvećom kamatom.