VIDEO | HNS izabrao vodstvo i usvojio Deklaraciju; po prvi put na zasjedanju i drugačiji stavovi

1345

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH održao je XI zasjedanje u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, na kojemu je izabrano novo vodstvo HNS-a.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH usvojio je i Deklaraciju u kojoj je izrazio privrženost hrvatskog konstitutivnog naroda i krovne političke organizacije Hrvata u BiH temeljnim europskim vrijednostima i ustavnim načelima BiH te nedvosmislenu opredijeljenost punopravnom članstvu BiH u Europskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Kako se dalje navodi u Deklaraciji, HNS BiH će se u svome radu nastaviti zalagati za daljnju decentralizaciju političke, fiskalne i gospodarske moći sukladno zahtjevima za integriranjem BiH u EU.

Upozorenje HNS-a

HNS BiH je upozorio kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskoga naroda u BiH.

HNS BiH ostat će posvećen procesu ustavne reforme i izmjena Izbornoga zakona BiH u skladu s natkrovljujućim načelima Daytonskoga sporazuma i Ustava BiH, odlukom Ustavnoga suda u predmetu U-23/14 („Ljubić“) i svim presudama Europskoga suda za ljudska prava, čime će se osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana u BiH.

Ograničene promjene Ustava BiH i izmjene Izbornoga zakona BiH moraju osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH, u tijelima i institucijama ustavno namijenjenim legitimnom demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda, poručili su iz HNS-a.

HNS BiH podsjeća da je u proteklom pregovaračkom razdoblju Venecijanska komisija pozitivno ocijenila prijedlog pregovaračkoga tima HNS-a BiH za ograničenu izmjenu Ustava BiH za Predsjedništvo i Dom naroda BiH.

Opstojnost i ravnopravnosti

Svi budući pregovori, navodi se u Deklaraciji, moraju biti vođeni isključivo s ciljem opstojnosti i uspostavljanja potpune političke ravnopravnosti Hrvata s drugim konstitutivnim narodima u BiH.

Sadašnji sastav klubova konstitutivnih naroda u suprotnosti je s načelima definiranim odlukama Ustavnoga suda BiH. HNS BiH smatra kako je potrebno uspostaviti potpuno novi model popunjavanja klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH, kako bi se u cijelosti implementirala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu U-23/14, smatraju u HNS-u.

U Deklaraciji se navodi kako će HNS BiH dosljedno poštovati postojeći institucionalni i teritorijalni integritet BiH te da, s tim u vezi, BiH mora slijediti primjer europskih država koje svoj poredak temelje na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, koja je dio europske pravne stečevine, i koja omogućuju usklađivanje kolektivnih prava s individualnim, ljudskim i građanskim pravima i slobodama.

Inače, od 15 pozvanih stranaka 14 ih je nazočilo zasjedanju HNS-a. Članovi Hrvatske republikanske stranke odlučili su da ne nazoče, a razlog za to je, kako su kazali, da je zamisao HNS-a dobra ideja, ali da je on postao sredstvo kojim rukovodi lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Po prvi put se na HNS-u čuo i drugačiji stav, odnosno zahtjev za veće poštovanje svih legitimno izabranih vijećnika, a na što je rukovodstvu u svom govoru pažnju skrenuo vijećnik Gradskog vijeća Čapljina Sandro Jurković.

Pero Previšić predsjednik Čapljinske neovisne stranke održao je govor tijekom jučerašnjeg zasjedanja HNS-a u Mostaru. On je govorio u, za javnost, zatvorenom dijelu zasjedanja, tako da njegov govor nisu mogli čuti mediji.

Danas su se oglasili priopćenjem za javnost iz Čapljinske neovisne stranke u kojemu ističu kako je njihov predsjednik na zasjedanju a analizirao deklaraciju, dokumente demografske strategije i sve drugo o čemu je bilo govora na HNS-u.

”Mediji su prenosili strogo diktirani i kontrolirani protokolarni dio u kojem su se izredali partijski dužnosnici sa svojim govorima, a ‘demokratski’ dio u kojem je otvorena mogućnost govora ostalim zastupnicima HNS-a, po striktnoj zamolbi predsjedavajućeg Dragana Čovića, je bio zatvoren medijima. Ako živimo u demokratskom društvu 21. stoljeća, čega se to plašimo? Izgovorene riječi?”, ističu u priopćenju iz Čapljinske neovisne stranke (ČNS).

Dodaju kako nisu svi Hrvati ”partija”, a pogotovo nisu svi Hrvati slijepi pored zdravih očiju.

”Da smo bili u pravu, pokazuje i ovaj interes javnosti zbog našeg sudjelovanja u radu, a osobito zbog govora predsjednika ČNS-a Pere Previšića. Naime, kako je to inače običaj u partijski totalitarnim režimima i plenarna sjednica HNS-a je organizirana u tom duhu”, navode iz ove stranke.

O čemu je to govorio Pero Previšić, predsjednik ove stranke, pogledajte u videu.

Novoizabrano vodstvo HNS-a

Predsjednik dr. Dragan Čović

Članovi:

1. Borjana Krišto
2. Ilija Cvitanović
3. Ivan Vukadin
4. Ivanka Barić
5. Mario Karamatić
6. Pero Barbarić
7. Milijan Nakić
8. Anto Lozančić
9. Zrinko Čuvalo
10. Miro Grabovac
11. Nikola Raguž
12. Josip Perić
13. Pero Previšić
14. Ivica Kelava
15. Darijana Filipović
16. Anto Bilić
17. Marina Pendeš
18. Željko Josić
19. Lidija Bradara
20. Marinko Čavara
21. Davor Pranjić
22. Đuro Topić
23. Toni Kraljević
24. Vedran Škobić
25. Zdenko Ćosić
26. Ljiljana Lovrić
27. Martin Raguž
28. Helena Lončar
29. Mato Matijević