FOTO | Hrvatsko žrtvoslovno društvo i ove godine posjetilo Čapljinu

923

Hrvatsko žrtvoslovno društvo u suradnji sa Odjelom za Drugi svjetski rat i poraće, te Središte HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH, po peti put organizirali su Hodočašće “Stopama uporno prešućivanih hrvatskih žrtava četrdesetih godina 20. stoljeća”.

Tom prigodom položen je vijenac i upaljene svijeće na Spomeniku ljubuškim žrtvama u Ljubuškom, gdje su gradonačelnik Vedran Markota sa suradnicima i posjetiteljima, dočekali hodočasnike kojima su se obratili Ante Beljo predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva i povjesničar Ante Čuvalo govoreći o stradalim ljubušacima Drugog svjetskog rata i poraća.

U Čapljini izaslanstvo je također položilo vijenac i upalilo svijeće uz Spomenik slobode i zid boli na kojem se nalaze imena žrtava proteklih ratova s područja Čapljine.

Tijekom Drugog svjetskog rata u Čapljini je ubijeno 1.537 žrtava a na istom spomeniku nalaze se imena žrtava posljednjeg Obrambeno-domovinskog rata njih 107 poginulih.

Nakon toga također na području Čapljine posjećeno je mjesto u Strugama, gdje je 15. travnja 1941. ubijeno 25 civila od strane četničkih odreda koji su se tih dana formirali od redovite srpske vojske nakon sloma Jugoslavije 1941. godine.

Posebno emotivno bilo je na Radimlji, pored grada Stoca, gdje je hodočasnike dočekao gradonačelnik Stjepan Bošković te su zajedničkim polaganjem vijenca i paljenjem svjeća prisjetili se žrtava s ovog područja, ali i svih onih čiji su životi nasilno prekinuti u jamama na Radimlji i oko Stoca, a dovedeni su iz zapadne Hercegovine i šire, jer je poznato kako je zarobljena hrvatska vojska i njihove obitelji nakon Drugog svjetskog rata u kolonama odvođeni na likvidacije.

Jedna od tih krakova Križnog puta završava upravo u Stocu gdje su vršena masovna ubojstva. Također spomenuli su se i civilnih žrtava koji su likvidirani s ovog prostora a s ciljem da se na njihova imanja nasele drugi narodi. O otkrivenim masovnim grobnicama i zabilježenim svjedočenjima preživjelih govorio je publicist i istraživač Stanislav Vukorep.

Zajedničku molitvu predvodio je župnik Gordan Božić.

 

Hodočasnici su također simbolično posjetili i masovnu grobnicu na Bišini, zvanu jama Novakuša, gdje se poslije Drugog svjetskog rata napravila deponija smeća, koja se i danas koristi u istu svrhu a to je da se prikriju ovi strašni zločini.

Na posljednjem mjestu obilaska hodočasnika, u Ilićima prisjetili su se 15. travnja 1941. kada su četnički odredi ubili osam civila te spalili 138 kuća o čemu je govorila književnica Anita Martinac.

U crkvi svetog Petra i Pavla gvardijan fra Danko Perutina održao je svetu misu za sve žrtve na kojoj su nazočili hodočasnici i pučanstvo.

Također na svim gore nabrojanim mjestima najavljeno je i predstavljanje 8. Zbornika radova Hrvatskog žrtvoslovnog društva , 18. travnja u pastoralnom centru Sarsenterum, Stolac s početkom u 19 sati, gdje će se upravo moći više čuti o stradanjima hrvatskog naroda u Hercegovini, pred početak, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata.