Imenovana Vlada FBiH: Ovo su novi ministri

897

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrana je Vlada Federacije BiH.

Nermin Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar financija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Imena ministara

Ministar unutarnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar je novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Prijedlog HDZ-a 1990 za ministra zdravstva Nediljko Rimac, a SDP-ov za ministricu obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

SDA u opoziciji

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a ispred NiP-a Adnan Delić kao ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade FBiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je deblokiran izbor Vlade FBiH.

Tako je SDA i službeno postala opozicija na nivou FBiH.

Izvor: Bljesak.info