Recept koji će vas oduševiti – Sirup od bazge obogaćen koprivom

3432

Bazga je počela cvjetati i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu pospremimo i za sljedeće mjesece.

Sirup od bazge jedna je od najpopularnijih varijanti konzumacije cvijeta bazge, a kako biste ovaj fini napitak dodatno obogatili ukusom donosimo vam recept za sirup od bazge s koprivom.

Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.

Pazite gdje berete

Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite majske ljepotice.

Mnogima je najdraži domaći bakin recept za sirup od bazge, no možete isprobati i sok od bazge obogaćen koprivom.

Sirup od bazge – recept

Recept koji donosimo je mjera za otprilike 4 l sirupa bazge s koprivom, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova bazge, odnosno stabljika koprive koristiti litar vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje.

Što se tiče ‘light’ varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu reskirate kasniju kvarljivost sirupa. Možda ste u nedoumici treba li sirup od bazge kuvati ili ne, u svakom slučaju postoje dvije varijante pripreme.

Ako želite možete skuhati sirup od zove i na taj način produžiti rok trajanja soku. Također, važno je napomenuti da ga možete i zalediti.

Vrijedi spomenuti i da se kopriva zbog svojih svojstava naziva i proljetnom kraljicom zdravlja.

Potrebni sastojci za sirup od bazge s koprivom:

  • 15 cvjetova bazge
  • 15 stabljika koprive
  • 3 l vode
  • 4 dkg limunske kiseline
  • 2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti ukus sirupa, poput tonika)
  • 3 kg šećera

Priprema soka od bazge s koprivom

Potopite cvjetove bazge i koprivu u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tečnost procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.

Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Piše: Agrosavjet