Otkrijte sve moći divlje nane – biljke koja je višestruko korisna za organizam

7828

Divlja nana je višegodišnji začin jake i upečatljive arome – veoma koristan za naše tijelo.

Njena upotreba danas je dobro zastupljena. Njome se začinjavaju razna jela kao što su juhe, čorbe, različita jela sa mesom, nadjevi i drugo.

Njena jaka aroma čini je teškom za kombiniranje sa ostalim začinima, s obzirom na to da postoji opasnost da ih potisne i da se ne osjeti njihov ukus.

Svježi i suhi oblik

Divlja nana se koristi u svježem i suhom obliku. Za sušenje se siječe početkom i za vrijeme cvjetanja, tijekom srpnja-kolovoza. Ovo treba da se uradi kada je mirno i sunčano vrijeme, ujutro, nakon što se rosa podigla. Može da se bere i kasno tijekom jeseni. Odsiječe se dno – do korijena sa drškama.

Postoji nekoliko načina za sušenje divlje nane. Jedan je da se osuše samo listovi biljke. Da biste to učinili, nakon što odsiječete biljke sa stabljika pažljivo odsijecite sve listiće. Oni se suše u sijenci ili u sušaonici do 30 stupnjeva. Dobro osušeni listovi su tamnozeleni odozgo i malo svjetliji odozdo. Odlikuju se prijatnim mirisom i oštrim i osvježavajućim ukusom.

Druga varijanta sušenja jeste u cijelim stručkovima. Isječene biljke se dobro operu i iscijede. Vezuju se u male snopove koncem ili konopcem i zakače se ispod nastrešnice. Mjesto treba da bude otvoreno i sjenovito. Nakon njihovog potpunog sušenja, listovi se mrve. Čuvaju se u staklenim teglama ili plastičnim kutijama, postavljenim na suho mjesto.

Suhi listovi

Suhi listovi divlje nane, kao i svježi se koriste kao začin za jela ili salate. Oni daju osvježavajući ukus i prijatnu aromu prije svega zbog eteričnog ulja sadržanog u njima.

Pored kvaliteta ukusa, divlja nana donosi i mnogobrojne koristi za organizam. Ona smanjuje formiranje gasova u crijevima, pomaže u oslobađanju želudačno-crijevnih sokova i poboljšava apetit, ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Malo poznata činjenica je da divlja nana uspješno čuva sirovo sveže mlijeko da ne prokisne kada se stavi u njega.

Sušenje divlje nane nije težak zadatak. Začin je potreban u svakoj kući u svako vrijeme. Na identičan način se suše i čuvaju još i čubar, peršin, bosiljak, mirođija, selen, celer i origano.

Piše: Agrosavjet