National Geographic izdvojio Stolac, smokvaru i stećke kao prijedlog za posjetu turistima

1003

Ljepote BiH s prijedlozima kako provesti vikend u toj zemlji te što sve nudi turistima predstavio je časopis National Geographic, prenosi N1.

– Uputite se u ovo nekadašnje sjedište Osmanlija i kraljeva kako biste pronašli izvanredne krajolike, scenu hrane u nastajanju i živahan noćni život – piše za National Geographic Sarah Gillespie. Prema njezinim riječima, turistima u BiH sigurno neće nedostajati aktivnosti s obzirom na to da su domaće tvrtke u suradnji s partnerima poput USAID-a učinile mnogo kako bi priroda i kultura bile dostupnije posjetiteljima.

– Rezultati se mogu vidjeti u inicijativama kao što je Vinska cesta Hercegovine, otvorena u rujnu 2021., čime je lakše nego ikad nazdraviti svom putovanju izdašnom čašom crne blatine – kaže te predlaže turistima koji se probude u Sarajevu da se žičarom popnu na Trebević.

Mnoge destinacije vrijedne posjete

– Odavde ćete vidjeti Žutu tabiju iz 18. stoljeća iz koje puca top u zalazak sunca tijekom ramazana i oval nekadašnjeg Olimpijskog stadiona; Zimske olimpijske igre 1984. izvor su značajnog lokalnog ponosa. Pridružite se obiteljima u šetnji napuštenom bob-stazom, a potom se vratite žičarom. Zaputite se u Munchies Sarajevo bar u sjevernom naselju Višnjik na sezonsku, fuzijsku uličnu hranu poput sushi tarta od crvene pastrve i sendviča s prženom teletinom – piše ona.

– Četrdeset godina austrougarske vladavine ostavilo je traga u cijelom Sarajevu, a ne samo u velikom kazalištu na Trgu Susan Sontag – spisateljica je ovdje 1993. postavila dramu “Čekajući Godota”, koja je izazvala toliku pozornost, mnogi vjeruju da je pomogla kraju rata – kaže ona. Predlaže šetnju do tržnice Markale, gdje možete pronaći dimljenu junetinu i livanjski sir.

Tu je i katolička katedrala Srca Isusova i kip Ivana Pavla II., a turistima predlaže da odu i do Latinske ćuprije “gdje je učenik Gavrilo Princip ubio austrijskog nadvojvodu Franju Ferdinanda, čime je započeo Prvi svjetski rat”.

Predlaže posjetiteljima da pogledaju u zemlju i uoče “Sarajevske ruže” na ulicama glavnog grada, kratere od minobacačkih granata ispunjenih crvenom smolom u znak sjećanja na opsadu Sarajeva tijekom rata u BiH.

ZOI

Spominje i Pahuljicu sa ZOI-ja 1984. te otiske stopala legendarne sarajevske rock-grupe Indexi na sarajevskim pločnicima. Predlaže turistima da jutarnjim vlakom krenu za Konjic, “prijestolnicu avanture u BiH”, ali da prethodno rezerviraju rafting i obilazak Titova bunkera.

– Za bunker se vjerovalo da je skladište oružja sve do 1990-ih, kada je nakon raspada Jugoslavije otkrivena njegova prava namjena. Pod zemljom se nalazi gotovo 70.000 četvornih stopa prostorija za sve, od skladištenja hrane do medicinskih ustanova, osmišljenih kako bi predsjednik Tito i njegovi prijatelji bili sigurni do šest mjeseci nakon nuklearnog napada. Bunker se gradio 26 godina, a koštao je tada nevjerojatnih 4,6 milijardi dolara. Danas je to suvremena galerija u kojoj umjetnici istražuju teme kao što su rat, politika i identitet – piše ona.

Prema njezinim riječima, najbolji način da posjetitelji vide lokalni krajolik je sa splavi na Neretvi. – Postoje srednji brzaci koji nude povremeno uzbuđenje i dovoljno tihih trenutaka za divljenje vapnenačkim liticama koje se odražavaju u mineralnoplavoj vodi. Većina izleta uključuje ručak s roštilja na plaži.

Ako volite nešto mirnije, uputite se u Novalića kulu na obilan roštilj i kavu s pogledom na Stari most iz osmanskog doba – kaže te predlaže i posjet Zanatu, dizajnerskoj radnji i muzeju u kojem braća Orhan i Adem Nikšić održavaju tradiciju drvorezbarstva koju su naslijedili od pradjeda Gane.

– Ovih dana braća dovode dizajnere poput Harrija Koskinena i Monice Förster kako bi dodali malo skandinavskog štiha sada globalnom bosanskom brendu – kaže.

Navečer predlaže povratak u Sarajevo na večeru u duvarsku Žaru, mjesto koje je, “iako izgleda starinski, popularno među mladim Bosancima zbog vegetarijanske verzije tradicionalne hrane te niza pestova, kolača i žestokih pića, napravljen od — pogađate — žara – dodaje.

Gillespie ističe da BiH ima mnogo prekrasnih gradova s ​​kamenim ulicama i prepunih povijesnih relikvija te predlaže posjet Jajcu, nekadašnjoj prijestolnici BiH, koja je “svjedočila ključnim trenucima u povijesti naroda: ovdje su 1461. Turci pogubili Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja”. Predlaže posjet katakombama i Muzeju AVNOJ-a.

Vinarije, ljekobilje…

Nije zaboravila ni Mostar. – Luk mostarskog Starog mosta koji prkosi gravitaciji možda je najfotografiraniji prizor u BiH i svojevrsni amblem ove zemlje. Ima povijest jednako zapanjujuću kao i njegova konstrukcija – piše ona.

Ističe i grad Stolac i nekropolu Radimlja sa stećcima. Gillespie predstavlja svoj izbor triju najboljih vinarija: Marijanović, Carska vina i Andrija.

Od “kulinarskih doživljaja” predlaže dom obitelji Panjeta, posjet visoravni Kruzi na “pikniku s konjima”, stolački smokavnik, ljekobilje u Trebinju za organski med te bosansku kavu, prenosi N1.