Važna poruka profesorice Poljoprivrednog fakulteta: Treba li jesti jagode u kišnom razdoblju?

4720

Slasne, mirisne, ukusne, jagode su mnogima omiljeno voće. Ipak, njih bije loš glas jer stručnjaci kažu da je to voće sa najviše pesticida.

Posebna dilema je treba li jesti jagode kada kiša pada vezano više dana kao u ovom razdoblju jer se tada na njima zbog osetljivosti navodno razvijaju određene gljivice, te ih stoga proizvođači više prskaju.

A to svakako nije dobro za zdravlje. Da li je zaista tako i što je najbolje činiti, za Zadovoljnu govori prof. dr Jasminka Milivojević sa Katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Beogradu.

Za početak, profesorica objašnjava je li točno da jagode ne treba jesti po ovakvom vremenu jer su više prskane.

”Fenofaza cvjetanja je kod skoro svih sorti završena i sada su jagode u fenofazi zrenja plodova. A s obzirom na nepovoljne klimatske uvjete, sada se javlja najveća briga oko toga kako zaštititi i cvjetove i plodove od različitih vrsta patogena”, navodi.

Kako kaže, to je otežano jer imamo učestale padaline koje povećavaju rizik od truljenja ploda. Zato proizvođači češće tretiraju jagode i u fazi zrenja kako bi zaštitili plod, a to je potencijalno opasno.

”Proizvođači moraju voditi računa o karenci preparata (vremenu koje mora da prođe od posljednje primjene pesticida do berbe). Kod jagoda je sve to rizičnije jer je kratak period od fenofaze cvetanja do fenofaze zrenja. Cvjetanje počinje u travnju i završava se početkom svibnja i već tada počinje sazrevanje prvih plodova.

Tako je taj period za primjenu raznih fungicida i insekticida vrlo kratak i zato se mora vrlo voditi računa o primjeni registriranih preparata i karenci. Dobro je što kod jagoda postoje registrirani fungicidi koji imaju kratku karencu od svega dva, tri dana, tako da proizvođači mogu da između berbi urade neki tretman, a da pritom u plodovima ne bude ostataka pesticida, koji mogu da budu štetni za zdravlje”, ističe profesorica.

Izvor: Agrosavjet