Za pet godina dolina Neretve bit će autocestom povezana sa Sarajevom

1067

Objavljen je međunarodni natječaj za izgradnju posljednje dionice autoceste na sjevernom dijelu koridora Vc.

Riječ je o dionici Ozimica – Poprikuše dužine 12 kilometara

Za razliku od južnog dijela autoceste koja će glavni grad Bosne i Hercegovine spojiti s dolinom Neretve za nešto više od pet godina, radovi na sjevernom dijelu, koji će Sarajevo prometno povezati sa Savom, trebali bi biti okončani 2026. godine.

Vrijednost radova

Kako su nedavno naveli iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, sjeverni dio koridora, od Sarajeva do Save, trebao bi biti u potpunosti izgrađen do polovine 2026. godine. Direktor ovog poduzeća Elmedin Voloder ističe kako je intenzitet izvođenja radova u posljednje nepune dvije godine pojačan.

Objasnio je kako se trenutačno gradi 60 kilometara autoceste, u sklopu čega je izgradnja nekih od najzahtjevnijih objekata, tunela i mostova. Objavljen je međunarodni natječaj za izgradnju posljednje dionice autoceste na sjevernom dijelu koridora Vc. Riječ je o dionici Ozimica – Poprikuše u dužini 12 kilometara. Procijenjena vrijednost nabave radova iznosi 300 milijuna eura.

– Raspisivanjem natječaja za izgradnju preostalih 12 kilometara od Maglaja do Žepča zaokružili smo izgradnju autoceste na sjeveru koridora Vc. Završetak radova na ovom dijelu koridora planiramo polovinom 2026. godine, tako da bi tada sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Save, bio u potpunosti izgrađen – potvrdio je Voloder.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. lipnja 2023. godine. Na dionici Ozimica – Poprikuše predviđena je izgradnja devet mostova ukupne dužine 4333 metra, a veći i zahtjevniji objekti su projektirani i preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Trasa uključuje i izgradnju pet tunela ukupne dužine 5677 metara.

Kako su objasnili iz Autocesta FBiH, predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca. Dodali su kako će se dionica Ozimica – Poprikuše financirati iz sredstava osiguranih putem Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Osim navedene dionice Ozimica – Poprikuše, na kojoj radovi tek trebaju početi, kada je riječ o sjevernom dijelu ove autoceste, radi se na petlji Zenica sjever do Žepča (20 kilometara), kao i od entitetske crte prema Tešnju i od Tešnja do južnog dijela Maglaja (30 kilometara).

Šest novih gradilišta

Inače, prema riječima direktora Volodera, diljem BiH trenutačno je aktivno sedam velikih gradilišta autoceste u dužini od oko 40 kilometara. Vrijednost radova koji se trenutačno izvode na ovom najvažnijem infrastrukturnom projektu u zemlji je 1,2 milijarde KM.

Kako je navedeno, u ovoj godini otvara se šest novih gradilišta za novih 75 kilometara autoceste, a za taj investicijski ciklus osigurane su 3,4 milijarde KM. Kada je riječ o radovima koji se izvode na jugu zemlje od Ivana do Konjica te od Konjica do tunela Prenj i od tunela Prenj do petlje Mostar sjever, u tijeku je izrada glavnog projekta koji financira Europska unija.

Očekuje se skoro otvaranje gradilišta na dionicama Mostar sjever – Mostar jug i tunel Kvanj – Buna, ukupne dužine 19,4 kilometra. Kada je riječ o završetku radova, tijekom ove godine bit će završena izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići (11 kilometara), što uključuje i most Počitelj.

Izvor: Večernji list