Deratizacija u HNŽ – evo kad će biti obavljena u Čapljini, Neumu i Stocu i čega se paziti

698

Proljetna faza sistematske deratizacije na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), prema odluci Vlade HNŽ-a, počinje 29. 5. 2023. godine.

Organizaciju i provođenje deratizacije obavit će Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a u saradnji s Domom zdravlja Mostar, Domom zdravlja Stari grad Mostar i Domom zdravlja Konjic.

Cilj deratizacije je smanjenje broja glodara na biološki podnošljivu razinu za održavanje povoljne epidemiološke situacije na području HNŽ-a, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Akcija se provodi postavljanjem trovne mase na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstog otpada, groblja, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Deratizacija se provodi suvremenim i učinkovitim sredstvima za uništavanje glodavaca. Postavljeni mamac je otrov, stoga iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a apeliraju na stanovništvo da ne dira mamce i ne pomjera ih s postavljenih lokacija.

Također se mole se vlasnici životinja da u periodu provođenja deratizacije životinje drže zatvorene ili pod nadzorom u skladu sa zakonskim propisima. Puštanje životinja je na vlastitu odgovornost.

Provođene proljetne faze deratizacije obavljat će se prema sljedećem rasporedu uz moguća odstupanja zbog vremenskih ili drugih neprilika:

  • ČAPLJINA 14. 6. i 15. 6. 2023.
  • STOLAC 12. 6. i 13. 6. 2023.
  • NEUM 16. 6. 2023.