U Metkoviću predstavljena knjiga ‘Penjačevi zapisi’ autora Stipe Božića

268

U organizaciji HPD Metković u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković sinoć je održano predstavljanje knjige ‘Penjačevi zapisi’ autora Stipe Božića – poznatoga hrvatskoga alpinista i putopisca.

Nakon uvodnih riječi organizatora Marija Ivankovića, o knjizi, ali i svojim alpinističkim pohodima govorio je upravo Stipe Božić.

U sklopu predavanja publika u ispunjenoj Galeriji GKS-a imala je priliku vidjeti i fotografije i snimke s njegovih pohoda kojih je bilo zaista mnogo. Upravo se on popeo na najviše vrhove svih kontinenata i na tri najviša vrha na svijetu. Ujedno je i tek drugi Europljanin kojemu je uspjelo dva puta se popeti na najviši vrh svijeta, Mount Everest.

‘Penjačevi zapisi’ šesta je knjiga Stipe Božića te zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo.

To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života.

Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi.

Neki od tih događaja prikazani su opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji, ali u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila.

Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski.