FOTO | Na Radimlji održana komemoracija za hercegovačke žrtve Križnih puteva

1265

Danas je na Radimlji kod Stoca održana prigodna komemoracija i sveta misa za sve žrtave sa šireg područja Hercegovine, poginule i nestale sudionike Bleiburške tragedije i svih križnih putova i stratišta hrvatskih vojnika i civila s kraja Drugoga svjetskog rata i poraća.

Radimlja je postala simbol stradanja i mjesto pijeteta za tisuće mučki pogubljenih žrtava, gdje se svake godine posljednje nedjelje u mjesecu svibnju održava misno slavlje.

Brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović, uz nazočnost predstavnika državnih i drugih institucija i braniteljskih udruga.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvodio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade RH.

Najprije su položeni vijenci i upaljene svijeće, nakon čega je Svetu misu ove godine predslavio umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup mons. dr. Pero Sudar u koncelebraciji s don Gordanom Božićem, stolačkim župnikom, te ostalim svećenicima.

Obraćajući se nazočnima gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve Blajburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama.

”Do 1998. godine rađena su istraživanja na ovom lokalitetu i šire, a nastavljena su 2022. godine. Sva ona svjedočanstva koja su zapisana pokazala su se istinitima. Izvadili smo dosta ljudskih ostataka. Želimo da ovaj prostor uistinu bude jedan memorijalni centar gdje ćemo te ostatke pohraniti kako bi se moglo doći i pomoliti za duše svih pokojnih, ne samo jedne, nego za duše svih vojska koje su završile u tome vremenu na ovim prostorima”, poručio je Bošković.