Eliksir od koprive i meda: Prirodni put do jačanja anemije i podizanja imuniteta!

1148

Anemija i problemi s nedostatkom željeza mogu biti izuzetno iscrpljujući za organizam, ali postoji jedan prirodan način da se ojača imunitet i poboljša stanje.

Eliksir pripremljen od koprive i meda pružit će vam dovoljno minerala i vitamina koji su korisni za osobe sa problemom anemije, a također može pomoći u reguliranju rada štitne žlijezde.

Kopriva (lat. Urtica dioica) je biljka koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Oduvijek je korištena u tradicionalnoj medicini zbog svog bogatstva hranljivim materijama.

Kopriva kao lijek

Kopriva je izvor željeza, kalcija, magnezijuma, vitamina C i vitamina A, kao i drugih korisnih sastojaka. Ova biljka može pomoći u jačanju imunog sustava i uravnoteženju rada štitne žljezde kod osoba koje pate od problema s anemijom ili neprijateljskom štitnom žljezdom.

Kada se kombinira sa medom, kopriva postaje još moćniji saveznik u borbi protiv anemije i manjka željeza. Med je poznat po svojim antibakterijskim i antiupalnim svojstvima, ali također je izvrstan izvor energije i hranljivih materija. Kada se ova dva sastojka pomiješaju, dobiva se eliksir koji može pomoći u obnavljanju organizma i jačanju imunog sustava.

Za pripremu ovog ljekovitog eliksira potrebno vam je kilogram meda, 5 kašika sjemena koprive, 100 ml propolisa i kašičica polena. Koprivino sjeme možete nabaviti u specijaliziranim prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama. Važno je da koristite organski med kako biste osigurali da ne unosite nepotrebne kemikalije u svoj organizam.

Blagotvorni efekti koprive

Osim liječenja anemije i manjka željeza, kopriva ima i druge blagotvorne efekte na zdravlje. Ona se tradicionalno koristi za jačanje imuniteta, liječenje urinarnih infekcija, prehlada, alergijskih reakcija, reguliranje nivoa kolesterola, kao i kod reumatskih tegoba i artritisa. Ova biljka ima bogatstvo hranljivih materija i može biti od velike koristi za sveukupno zdravlje.

Uzimajući u obzir sve navedeno, eliksir od koprive i meda može biti izuzetno koristan za osobe koje pate od anemije i problema sa štitnom žljezdom. Međutim, uvijek je važno konzultirati se sa stručnjakom pre započinjanja bilo kakve nove terapije ili dodataka ishrani kako biste bili sigurni da je to prava opcija za vas.

Ukoliko se odlučite da koristite ovaj eliksir, budite strpljivi i doslijedni u njegovom korišćenju.

Prirodni preparati često zahtijevaju vreme da bi pokazali svoje efekte, ali mogu pružiti dugotrajne koristi za vaše zdravlje.

* Prirodni lijekovi koje prenosimo na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se posavjetujete sa liječnikom. Ni u kojem slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja!

Izvor: Agrosavjet