Neum najpovoljniji grad na moru kada su u pitanju godišnji odmori

589

Godišnji odmor za mnoge ove bi godine mogao biti pravi luksuz.

Inflacija nije zaobišla sunce i more pa će apartmani ove sezone biti skuplji i do 20 posto.

Postaje li ljetovanje privilegija bogatih za N1 objašnjavaju Ljiljana Čukić, menadžer Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ivana Vladović – Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije i Davor Krešić – potpredsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Veliko zanimanje

Menadžer Nacionalne turističke organizacije Crne Gore kaže da Crna Gora spremna dočekuje turiste. U Neumu je već počela hotelijerska sezona, dok Dalmacija ima široku ponudu za svoje goste.

”Veliko je zanimanje građana Sarajeva za turističku ponudu Crne Gore. Ljudi koji preferiraju aktivan odmor imaju sve u Crnoj Gori. Zanimanje je i u regiji, ali i u Europi”, kaže.

”U Hrvatsku su svi dobrodošli, turisti iz BiH su vjerni turisti i tome se radujemo. Mi smo postali hit destinaciji na svjetskoj razini. Cijene su se podigle kao i svugdje u svijetu. Svi su dobrodošli i radujemo vam se”, kaže Ivana Vladović – Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije.

”Neum je spreman za turističku sezonu i što se tiče hotelijera već je u punom zamahu i već radimo u punom kapacitetu. Imamo u blizini Međugorje, Dubrovnik i Korčulu. Mi moramo riješiti prometnu dostupnost, aerodrome, povezanost s letovima. Mi koristimo dubrovački i splitski aerodrom, ali je žalosno što ne koristimo i mostarski. Vidim, radi se strategija turizma BiH i mislim da će biti zasnovan na realnim principima. Trebamo sve sustavno planirati kako bi svi mogli od toga živjeti”, kaže Davor Krešić – potpredsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Neum je najpovoljniji grad na moru

Krešić kaže da uspoređujući Neum sa konkurentskim destinacijama da je mnogo povoljniji od Hrvatske.

”Što se tiče kvaliteta hotela ne zaostajemo za urednim destinacijama u regiji, cijene su duplo jeftinije nego u Hrvatskoj. Imamo cestu novu Neum – Stolac, nema granice i mislim da će biti gostiju i van BiH”, dodaje.

”Cijene su više za 20 posto. Imamo destinacije koje nisu mijenjale cijene i to se može potražiti. To su uglavnom manja mjesta oko Trogira, Splita, središtu otoka. Ako želite Split ili Hvar u srcu sezone, može se očekivati veće cijene. Ipak, mislim da možemo priuštiti lijepo ljetovanje u Dalmaciji. Može se naći smještaj od pedeset eura da dvije hiljade, ali recimo ako se odabere manje mjesto kao Trogir, koji ima malo smještajnih jedinica, može se naći apartman za 70 eura ali su hoteli skuplji. Mislim da prosječna obitelj može priuštiti sedam dana u Dalmaciji”, kaže Vladović.

”To će kretati u rasponu oko 15 posto viših cijena zbog inflacije u regiji i Europi”, kaže Ljiljana Lukić opravdavajući rast cijena inflacijom u cijeloj Europi.