FOTO | Knjiga ”Pripremanje glavne rasprave” predstavljena u hotelu President u Čapljini

4714

U hotelu President u Čapljini upriličeno je predstavljanje knjige ”Pripremanje glavne rasprave” čiji su autori prof. dr. sc. Jozo Čizmić, prof. dr. sc. Viktorija Haubrich i dr. sc. Mirjana Kevo.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, prof. dr. sc. Marija Vidić, izvanredna profesorica Sveučilišta u Mostaru, recenzenti knjige, te Bajro Avdić, predsjednik Općinskog suda u Mostaru i Ana Primorac, odvjetnica iz Mostara i dopredsjednica Federalne odvjetničke/advokatske komore Sarajevo.

Riječ je o knjizi u kojoj se govori o kapitalnom pravnom djelu koje ima 508 stranica s ukupno 1573 fusnota, a sastoji se od predgovora, popisa pokrata i kratica, i ima 12 dijelova: I. Pojam građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, II. Izvori građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, III. Načela građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, IV. Tužba, V. Postupak za rješavanje spornog pravnog pitanja u bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, VI. Stadiji za pripremanje glavne rasprave, VII. Prethodno ispitivanje tužbe, VIII. Dostava tužbe tuženiku na obvezan odgovor, IX. Odgovor na tužbu u zakonima o parničnom postupku u Bosni i Hercegovini, X. Pripremno ročište, XI. Zakazivanje ročišta za glavnu raspravu, dok je u XII. dijelu priložen iznimno opsežan popis korištene domaće i strane literature, legislative i sudske prakse.

Posebna vrijednost knjige ogleda se u tome što su na jednom mjestu sabrani relevantni propisi i sudska praksa što će značajno pridonijeti boljoj preglednosti relevantnih propisa, njihovoj učinkovitijoj primjeni i većoj pravnoj sigurnosti.